Belgen versturen elke dag miljoenen sms'jes

Belgen versturen momenteel miljoenen sms-berichten per dag via de gsm. Hoeveel het er nu precies zijn, is niet duidelijk. Mobistar zegt dat via haar netwerk elke dag een miljoen of wat korte tekstberichtjes verstuurd worden. Proximus wil geen cijfers noemen, maar zegt toch dat het er voor Proximus heel wat meer dan één miljoen zijn. Bij Proximus is er in elk geval een stijging met 400% in één jaar genoteerd. Sms - short message service - is erg populair bij jongeren, want een stuk goedkoper dan bellen via de gsm. Bij Proximus betaal je 6 frank per bericht, bij Mobistar en Orange 5 frank.

D.C.

BR>Sinds juni is het mogelijk om tussen verschillende netwerken berichten te sturen (bijvoorbeeld van Proximus naar Mobistar of Orange). Wat straks niet meer kan is (zo goed als gratis) berichten versturen via de websites van bepaalde internetleveranciers (Advalvas, Planet Internet,...). Sms'en kan immers ook via het internet, en om sms te promoten werd dat destijds aan zeer lage prijzen ook mogelijk gemaakt via het web. De operatoren zijn nu van oordeel dat er (meer) moet betaald worden voor het gebruik van hun netwerk.

Belgacom heeft ondertussen aangekondigd dat het tegen het laatste trimester van het jaar met een voorstel komt om de zogenaamde 'local loop' te ontbundelen. Andere spelers op de telecommarkt kunnen daardoor voormalige Belgacomklanten aansluiten.