Aandeelhouders Imperial Invest keuren fusie met Concentra goed

De buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering van Imperial Invest heeft de fusie met Concentra zonder noemenswaardige problemen goedgekeurd. Door de fusie onstaat een nieuwe, beursgenoteerde groep ter waarde van 28,6 miljard frank die Concentra zal heten en vijf divisies zal tellen. Binnenkort zal de naam Imperial Invest op de Brusselse beurs vervangen worden door Concentra.

BR>

De aandeelhouders van Imperial Invest hebben zich gisteren gebogen over het principe-akkoord dat eind juni al bereikt was tussen Concentra Holding en Imperial Invest om samen een Limburgs-Antwerpse fusiegroep te vormen. Slechts één kleinere aandeelhouder stemde bij alle agendapunten consequent tegen.

De grote lijnen van de operatie waren ook eerder al bekendgemaakt. Concentra Holding brengt alle activiteiten in in Imperial Invest, de familie Baert - eigenaar van de groep Concentra - wordt daardoor voor 78,45% eigenaar van de nieuwe groep die vijf divisies telt

(zie infografiek)

en 'Concentra' zal heten.

Risicopremie

De inbreng van Concentra in Imperial gaat gepaard met een kapitaalsverhoging van 7,9 miljard frank frank. Bij de hele operatie is de waarde van Concentra Holding bepaald op 22,7 miljard frank, Imperial Invest werd getaxeerd op 5,9 miljard frank. Dat brengt de theoretische waardeverhouding op 1 (Imperial Invest) tegen 3,82 (Concentra). Maar omdat de nieuwe groep - met een belangrijk stuk Ubizen in de portefeuille - toch een hogere risicograad inhoudt, is aan de Imperial-aandeelhouders een premie toegekend van ongeveer 5 procent, waardoor de waardeverhouding zakt tot 3,64.

Als Concentra straks Imperial Invest op de Brusselse beurs vervangt, is het de bedoeling dat de familie Baert extra aandelen Concentra op de beurs laat noteren, en dat het aandeel verhuist van de contant- naar de termijnmarkt, waar de meer belangrijke aandelen staan genoteerd. Daardoor zouden ongeveer 25 procent van de Concentra-aandelen via de beurs verspreid zijn. Het belang van de familie Baert in de nieuwe groep zal daardoor afnemen.

Ubizen

De raad van bestuur van het nieuwe Concentra telt voorlopig zes leden: drie van Imperial Invest (voorzitter Fernand Collin, Paul Borghgraef en Filips De Ferm) en drie van Concentra (directievoorzitter Peter Baert, Willy Lenaers en Robert Ceuppens). Ondertussen wordt nog uitgekeken naar een bijkomende onafhankelijke bestuurder.

Concentra is met 25,3 procent ook de grootste aandeelhouder van de Leuvense inter- en intranetbeveiliger Ubizen. De Ubizenparticipatie weegt goed 15 miljard frank in de nieuwe groep. Op de vraag van een aandeelhouder of dat het beleggingsrisico voor de nieuwe groep niet al te zeer verhoogt, antwoordde kersvers bestuurder Willy Lenaers dat het de bedoeling is om - op termijn en in samenspraak met de raad van bestuur van Ubizen - de participatie in Ubizen te verminderen. «Dat zal gebeuren in het licht van de internationale ontwikkeling van Ubizen,» voegde Peter Baert eraan toe.

Plan

Het nieuwe bestuur gaat nu een nieuw strategisch plan ontwikkelen. Daarin zal onder meer de synergie tussen enerzijds uitgeverij, drukkerij, multimedia-activiteiten en nieuwe economie, en anderzijds de sterke financiële tak worden uitgewerkt. «We krijgen alleszins een venster op de internationale financiële wereld,» aldus Peter Baert. Meer bijzonderheden daarover worden over enkele weken bekendgemaakt.

Voor de werknemers van Concentra wordt een 'warrantenplan' uitgewerkt. Een warrant geeft de werknemer het recht om binnen een bepaalde periode en aan een bepaalde prijs aandelen Concentra te verwerven.

Aangeboden door onze partners