Europese Centrale Bank kiest gulden middenweg

De Europese Centrale Bank (ECB) stond donderdag voor een moeilijke keuze. Dat er een renteverhoging hing aan te komen, was inmiddels voor iedereen duidelijk. Alles draaide echter om de vraag of de stijging een kwart dan wel een half procent moest bedragen. De beslissing kaderde tegen de achtergrond van een euro die maar blijft worstelen om het hoofd boven water te houden.

J.S.

BR>Een renteverhoging met een kwart procent heette onvoldoende te zijn om de euro een verdere afgang te besparen. Bij een verhoging met een half procent kon anderzijds het vermoeden worden gewekt dat de ECB begint te panikeren over het gezichtsverlies dat de euro lijdt. Aan de derde mogelijkheid, het ongewijzigd houden, van de rentetarieven geloofde maar een minderheid van de financiële analisten.

De ECB heeft gisteren gekozen om de kerk in het midden te houden door de herfinancieringsrente met een kwart punt op te trekken van 4,25 tot 4,50 procent. Uiteindelijk lijkt die beslissing de enige juiste, zoals blijkt uit de reacties op de financiële markten.

De euro verloor weliswaar onmiddellijk na de aankondiging van de renteverhoging wat terrein, zonder evenwel volledig door de vloer te zakken. De meeste analisten zijn van mening dat de euro met of zonder renteverhoging toch op zoek zal moeten naar een nieuwe bodem. Elke uitvlucht was de jongste weken goed om euro's te verkopen. Een rentestijging met een half procent zou de euro uiteindelijk meer kwaad dan goed gedaan kunnen hebben.

Ook de Europese beurzen reageerden opgelucht op de beperkte rentestijging. Een optrekken van de rente met een half procent zou mogelijk iets van het goede te veel zijn geweest. De beleggers verwachten nu dat een kwartje bij de rente de economische groei niet in gevaar zal brengen. De beursgenoteerde bedrijven kunnen dus met goede resultaten blijken komen.

Voor de Europese eenheidsmunt zit er weinig anders op dan te wachten tot het sentiment weer in positieve zin omslaat. Het heeft weinig zin om tegen de trend in te gaan, de markten halen toch altijd hun gelijk. Een fundamenteel herstel van de koers van de euro kan er waarschijnlijk alleen komen wanneer de Amerikaanse economie eindelijk eens tekenen van verzwakking gaat vertonen. Een eerste signaal daarvan werd woensdag misschien gegeven. De Amerikaanse autobedrijven kondigden een verlaging van hun productie aan. Het zou dus wel eens kunnen dat de renteverhogingen in de Verenigde Staten eindelijk een kalmerend effect op de economische groei beginnen uit te oefenen.