Moet er nog olie zijn?

Het protest tegen de hoge olieprijzen weerklinkt steeds luider. Ondanks duidelijke signalen dat olieland nummer één Saoedi-Arabië bereid zou zijn om de productie te verhogen, blijft de prijs voor een vat ruwe olie boven 30 dollar noteren. Wat dat concreet betekent, heeft iedereen aan de pomp mogen ervaren. Veel mensen wachten met het inslaan van de voorraad stookolie voor de winter tot de prijzen weer wat naar beneden komen.

J.S.

BR>De evolutie van de olieprijs valt moeilijk in te schatten. Zelfs ervaren analisten moeten op dit vlak hun onvermogen toegeven. Er zijn gewoon te veel factoren die de prijs van een vat ruwe olie bepalen.

De zakenbank Salomon Smith Barney heeft zich donderdag toch aan een vorm van prognose gewaagd. Voor 2000 wordt een gemiddelde prijs per vat ruwe olie van 26,80 dollar verwacht. In 2001 zou datzelfde vat gemiddeld 22,75 dollar moeten kosten. Met andere woorden: Salomon Smith Barney verwacht wel degelijk dat de olieprijs weer zal gaan dalen. Het doen van dergelijke uitspraken is natuurlijk niet zonder gevaar. Wanneer de olieprijs integendeel verder zou stijgen, is de kans groot dat de analisten van Salomon Smith Barney met de vinger zullen nagewezen worden.

Volgens de analisten van de zakenbank zou het wel eens kunnen dat de oliewaarden op de beurs hun beste tijd hebben gehad. De adviezen voor een aantal Europese aandelen uit de oliesector worden dan ook naar beneden aangepast. Van verkoopadviezen is anderzijds ook weer geen sprake. De adviezen schommelen naargelang het aandeel van bijkopen tot houden.

Eigenlijk verwacht niemand dat de olieprijzen op korte of middellange termijn sterk zullen gaan dalen. De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, lijkt ditmaal vastbesloten om de prijs voor een vat ruwe olie tussen 22 en 28 dollar vast te zetten. Markten hebben echter altijd de neiging om te overdrijven. Dat was zo toen de olieprijs in het eerste kwartaal van 2000 terugviel tot 10 dollar en dat is nu opnieuw zo in de andere richting. Vroeg of laat zal dus ook de olieprijs wel tot een meer aanvaardbaar niveau terugvallen. Wie nu gaat tanken of zijn stookolie voor de winter moet aankopen, zal aan deze wetenschap echter maar een magere troost hebben.

Aangeboden door onze partners