4FM start volgende maand op kabel en internet

Volgende maand begint de nieuwe Vlaamse commerciële radio 4FM met z'n uitzendingen via de kabel, breedband-internet en satelliet. De vier initiatiefnemers zijn Stefan Ackermans (ex-Studio Brussel), Dirk Guldemont (ex-Radio Donna) en de Limburgers Wim Weetjens (ex-Studio Brussel) en Jan Caerts (ex-Radio Contact). Blz. 29.

BR>

De vier, die sinds anderhalf jaar zwanger zijn van dit ambitieuze project, stelden gisteren hun vier studio's voor. Die zijn gevestigd op de tweede verdieping van een pand in de Gemeentestraat 44 (let op de 4 bij alles wat ze ondernemen) in Ganshoren, waar vroeger chocoladefabriek Victoria en later een bakkerij waren ondergebracht. Zij willen er nu lekkere radio maken met een ploeg van twintig vaste en tien losse medewerkers. Mediaholding Groep De Beukelaar heeft een minderheidsparticipatie in het station: 50 procent van de aandelen min 1. De andere aandelen zijn in handen van de vier initiatiefnemers, late twintigers en vroege dertigers die de passie voor radio gemeen hebben. Zij hechten veel belang aan de onafhankelijkheid en het Vlaamse karakter van hun station en hopen één van de twee vergunningen voor de exploitatie van een landelijk commercieel radionet in de wacht te slepen.

Of en wanneer dat zal gebeuren is vooralsnog koffiedikkijken. Het decreet moet nog een aantal stadia passeren en zal wellicht ten vroegste eind dit jaar rond zijn. Naar verluidt, zijn er een zevental kandidaten voor die felbegeerde vergunningen, die echter nog een hele tijd in de pijplijn kunnen blijven steken.

4FM wil alvast laten horen welk alternatief ze in huis hebben en ook als ze naast de vergunning pakken, zijn ze niet van plan de deuren te sluiten. «De toekomst is hoe dan ook voor de digitale radio,» voorspelt technology manager Wim Weetjens. «In Groot-Brittannië is nu al beslist dat FM-radio over enkele decennia wordt afgeschaft.»

Foto's

De technische infrastructuur, verbonden met 24 kilometer kabel over een oppervlakte van 1000 vierkante meter, is de modernste van het land. In de newsroom heeft elke journalist een computer die is uitgerust met een volledige montageset, microfoon en hoofdtelefoon. De computers zijn bovendien rechtstreeks verbonden met de on-air studio's, zodat meteen in de uitzending kan worden ingegrepen als er heet nieuws te melden valt. De berichten komen dus vanuit de redactieruimte en de luisteraar zal daarom ook rinkelende telefoons en pratende mensen op de achtergrond horen. Dit geluidsdecor wordt de auditieve variant van het redactiedecor dat we gewend zijn van het VTM-nieuws. De journalisten slaan hun items op in een server. Ze voegen aan alle berichten ook foto's toe. Zo ontstaat een databank met nieuws dat online aan multimedia-klanten kan worden verkocht. Alle studio's zijn self-operated, er komen geen technici meer aan te pas.

Er is evenmin een cd te zien. Alle muziek - zo'n 30.000 titels - is opgeslagen in een databank en komt vanop de harde schijf op antenne. Dat schept ook de mogelijkheid om radiostreams op het internet te plaatsen als bijproduct van 4FM.

Hoe het programma er zal uitzien, wordt pas over enkele weken bekendgemaakt. De sollicitatiegesprekken zijn volop aan de gang. Het wordt alleszins niet het zoveelste nonstop-muziekprogramma en in ieder geval zullen de vier mannen van 4FM ook zelf programma's gaan presenteren. Mocht de landelijke vergunning er komen, dan beloven ze de inkomsten te herinvesteren in nieuwe radiotoepassingen.

Aangeboden door onze partners