PET-scans sporen longkanker beter op

Uitzaaiingen bij longkankerpatiënten kunnen in de toekomst nauwkeuriger en op een minder belastende manier opgespoord worden. Uit onderzoek aan het Academisch Ziekenhuis Groningen, onder de leiding van de longartsen R. Pieterman en H. Groen, blijkt dat een bestaande techniek kwaadaardige cellen heel goed kan opsporen. Ze lichten dat toe in de jongste editie van de New Engeland Journal of Medicine.

ANP

BR>De zogenaamde PET-scan is een techniek die al jaren gebruikt wordt om hartafwijkingen, neurologische aandoeningen en tumoren in kaart te brengen. De patiënt krijgt een radioactief gemaakte glucose ingespoten. Die suiker vindt zijn weg naar de kwaadaardige weefsels, die een hogere stofwisseling hebben en dus meer suiker verbruiken. Een camera kan vervolgens de uitzaaiingen fotograferen. Na de opname, die een uur duurt, zijn de radioactieve deeltjes grotendeels uit het bloed verdwenen.

De techniek heeft het grote voordeel dat hij minder ingrijpend is dan de bestaande methoden, zoals röntgenopnames en kijkoperaties. Of de PET-scan de bestaande methoden helemaal kan vervangen, moet nog verder onderzocht worden.