Kleinzoon Joyce wil musical rond 'Ulysses' verbieden

De kleinzoon van de Ierse schrijver James Joyce heeft gevraagd om een muzikale bewerking van de beroemde roman 'Ulysses' te verbieden. Stephen Joyce dreigt met gerechtelike stappen tegen de makers van 'Molly Bloom, A Musical Dream' dat op 2 augustus in première zou gaan.

K.M.

BR>'Ulysses' werd voor het eerst gepubliceerd in 1922 en focust op de ervaringen van Leopold Bloom, zijn vrouw Molly en de dichter Stephen Dedalus tijdens één dag in het Dublin van 1904.

Vanwege de complexiteit van het boek en de verscheidenheid aan literaire stijlen die erin verwerkt zijn, vinden sommige critici 'Ulysses' de «grootste roman» ooit geschreven.

De geplande musical zoomt in op het laatste hoofdstuk van het boek, waarin Molly Bloom haar seksuele exploten in herinnering brengt. Vanwege de provocatieve inhoud was het boek veertien jaar lang verboden in Groot-Brittannië.

Stephen Joyce, die waakt over de nalatenschap van zijn grootvader, wil de musical laten verbieden. In een brief aan de regisseur zegt Joyce junior dat de (musical)productie indruist tegen de wensen van de auteur. Junior wil dat de show wordt afgelast en wil daarvoor zelfs naar de rechter stappen.

De makers van de musical zeggen dat Joyce geen poot heeft om op te staan. «Het is eigenlijk ironisch. Meneer Joyce wil ons censureren terwijl het werk van zijn grootvader vroeger werd gecensureerd,» aldus de Italiaanse actrice en zangeres Anna Zapparoli die de musical creëerde met haar man. «Het copyright op 'Ulysses' is trouwens vervallen.»