De step is opnieuw hip

Gek op een partijtje

jeu de boules

op het Noordzeestrand? Doe maar, alleen hink je dan de nieuwste trend hopeloos achterna. Het gaat om de autoped van het nieuwe millennium: de

Ciro

, de

Micro

of het

Kickboard

. Anders gezegd: de

trottinette

is weer helemaal terug. En hoe.

Roel DAMIAANS/Dominique PIEDFORT

BR>

Elke Belgische zomer passeert er wel een rage aan de kust. En af en toe zit daar een blijver tussen. Zo gaan de windvlieger en de tennisbal met elastiek al generaties mee. De moderne step heeft ook alles om zo'n fenomeen te worden. De step, autoped,

trottinette

of hoe je het wilt noemen is bezig aan een revival. De step liet voor het eerst van zich horen in de jaren vlak na de oorlog. Toen was ie van hout en ijzer en voornamelijk bedoeld als kinderspeelgoed. In het jaar 2000 blinkt en glimt de autoped als nooit tevoren. Deze keer heeft hij een remsysteem en is hij gemaakt van aluminium. Dat maakt hem sterker, veiliger en opmerkelijk lichter. Anno 2000 is de step ook niet meer alleen weggelegd voor kinderen. Vooral in grote stadscentra is het een ideaal vervoermiddel om snel lange wandelafstanden te overbruggen.

De moderne step is overal te koop: in de vakhandel (fietsenwinkels), speelgoedshops of supermarkten. De goedkoopste vind je in de grootwarenhuizen, maar die zijn niet altijd even koosjer. Wie er zich eentje aanschaft, moet zich ervan overtuigen dat de step voor 100% uit aluminium bestaat. Houten of plastieken onderdelen kunnen makkelijk breken en dat komt de veiligheid echt niet ten goede.

Kikku Bodo

Met merken als Ciro, Micro of Kickboard zit je altijd goed, maar die vind je niet terug in de supermarkt. Echte kwaliteit krijg je in de vakhandel, maar de prijzen liggen er wel hoger: van 4.990 frank tot boven de tienduizend frank. Goedkoop is de moderne step dus niet en aan het bezit van zo'n aluminium ding op wielen kleeft een trendy tintje. «In Knokke is het een absolute rage. Wanneer je ermee over de dijk rolt, hoor je er gewoon bij. En het is tegenwoordig nog steeds

in

om te skaten of te skeeleren. Maar dat moet je wel een beetje kunnen. Rondrijden op een step is helemaal niet zo moeilijk. Iedereen kan het,» klinkt het aan de kust.

In Limburg duiken de steps nog niet zo massaal op. Niet omdat de zeedijk zo'n 200 kilmeter verderop ligt, wel omdat Limburg geen grote stadskernen heeft. In metropolen als Londen, Parijs, Berlijn of Tokio heeft de step zijn plaats opgeëist op het voetpad. Ter illustratie: in Londen zijn er op een half jaar tijd 30.000 stuks van het merk Micro verkocht, in Japan rollen iedere dag 1,5 miljoen

Nipponese

kantoorslaafjes naar het werk op hun

kikku bodo

, zoals de step daar heet.

Race-kapper

Op zijn 'concurrenten' heeft de step altijd wel een voordeel. Een fiets steek je niet op één-twee-drie weg. Met een skateboard loop je sneller met builen en schaafwonden rond en rollerskates moet je voortdurend uit en aan doen. De moderne autoped vouw je in een handomdraai op. Met zijn lichte gewicht (gemiddeld 2,5 kg) en beperkte grootte kan je de hem makkelijk in je rugzak steken en overal mee naartoe nemen. Het ideale vervoermiddel voor de doorwinterde stadsmus.

Je kan er probleemloos mee op het voetpad, een rijbewijs en helm zijn niet nodig. De Nederlandse stad Maastricht heeft zelfs speciale steppaden laten aanleggen. Misschien is een valhelm toch geen overbodige luxe. In '99 waren er in Tokio 17 botsingen met ziekenhuisafloop tussen voetgangers en steppers. Dit jaar is dat aantal al verveelvoudigd. In Japan beraadt men zich over een mogelijke reglementering voor het vervoermiddel.

Ondertussen testen waaghalzen in het bergrijke Zwitserland hoe snel je met zo'n step kan gaan. Antwoord: iemand met geoefende benen verplaatst zich al snel tussen de 30 en 40 km/u op vlakke wegen. Bergaf haal je probleemloos topsnelheden van 70 tot 80 km/u. Het record staat sinds mei 2000 op naam van de Duitse kapper Jörg Zachmann die aan een snelheid van 110 km/u van een alp raasde. Ome Phoenix heeft altijd al geweten dat kappers snelle jongens waren.

De step op het net

HASSELT -

Wie zijn stuurplank eerst wil bekijken voor ie hem gaat bestellen, surft best even langs de sites van de betere merken.

* www.kickboard.com

* www.ciro.de

* www.micro-mobility.com