Bedrust leidt niet tot genezing lage rugpijn

Bedrust is geen effectieve behandeling van lage rugpijn en kan zelfs schadelijk zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van zes Maastrichtse epidemiologen. Xavier Huybrechts, revalidatie-arts van het Hasseltse Virga Jesse-ziekenhuis bevestigt de resultaten: «Verlengde bedrust kan meer kwaad dan goed doen.»

René KONINGS

BR>

Te lang op bed liggen leidt tot stijfheid en minder spierkracht en niet tot genezing; dat is de voornaamste conclusie van de Nederlandse onderzoekers. Zij schrijven veel beweging en ontstekingsremmers voor als effectieve behandeling. Ook oefentherapie, voorlichting en aanpassingen op bijvoorbeeld de werkplek zijn volgens het onderzoek van grote waarde. Het Hasseltse Virga Jesse-ziekenhuis huisvest de rugschool: mensen met rugpijn kunnen er onder begeleiding van specialisten een revalidatiecursus volgen. Xavier Huybrechts, die de afdeling met enkele collega's leidt, is niet verrast over de vaststellingen van de Nederlandse artsen: «Die trend is bij ons al langer erkend. Als de pijn het toelaat, moet de patiënt zo vlug als mogelijk weer mobiel actief worden. Tijdens de eerste dagen van acute rugpijn zal hij natuurlijk in het bed blijven liggen.»

Pijn

Dagelijks komen een twintigtal patiënten met rugklachten, onder begeleiding van kinesisten en ergotherapeuten, een aangepast programma volgen. Altijd meer mensen hebben last van rugpijnen; 80 procent van de mensen krijgt ermee te maken. Voor 10 procent wordt het een chronisch probleem. «En de situatie zal er niet op verbeteren,» zegt Huybrechts. «Het is een belangrijke beschavingsziekte en vooral de mensen met zittende beroepen krijgen er last van. Tussen de leeftijd van 25 en 45 jaar is het zelfs de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid geworden.»

Conditie

Robert Juyns (52) uit Hasselt bezoekt driemaal per week de rugschool. Hij kreeg last van de rug door zijn beroepsactiviteit: «Ik heb 30 jaar in de dierensector gewerkt. Dagelijks moest ik kalveren dragen en varkens inladen. In 1988 liep het een eerste keer mis. Toen heb ik een maand platte rust gehouden. Daarna heb ik mijn oude job hernomen en sinds toen is het alleen maar verslechterd.»

«In 1998 ben ik moeten stoppen met werken. Toen hebben ze 2 tussenwervels weggenomen en vervangen door ijzeren spiralen. Sinds die dag kom ik wekelijks hier werken aan mijn conditie. Dat verlicht de pijn. Maar te lang wandelen of met de auto rijden, is nog altijd zo goed als onmogelijk. Dan voel je zo een stekende pijn.»

Ook Anne-Marie Misotten (61) uit Hasselt neemt deel aan de oefeningen. Zij heeft last van osteoporose: «Ik heb al jaren pijn. Rugpijn is verschrikkelijk, je bent plotseling zo beperkt.»

Huybrechts legt uit waarom zijn patiënten fysiek aan de slag moeten blijven: «Uithoudingsoefeningen zijn noodzakelijk. Het verbetert hun spierkracht. Wie stil blijft zitten, raakt uit conditie. Als hij daarna terug aan de slag gaat, wordt het hervallingsrisico groter. Belangrijk is dat werkgevers meer oog hebben voor de ergonomie van hun werkplaatsen; Eventueel kunnen na een bezoek door een ergotherapeut aanpassingen gebeuren.»