Antirookpil geeft vrouwen meer zin in seks

HASSELT -

GeHo

BR>De antirookpil Zyban -die ook bij ons binnenkort op de markt komt- heeft bij vrouwen hetzelfde effect als Viagra bij mannen. Bij één derde van de vrouwen die het middel nemen, verdubbelt de belangstelling voor seks. Dit intrigerende bijverschijnsel werd onthuld tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychiatric Association.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 66 vrouwen tussen 23 en 65 jaar. Ze hadden allen langer dan zes jaar problemen met seks. Na acht weken liet één derde van hen een meer dan gewone interesse voor seks blijken. Ook het aantal seksuele fantasieën verdubbelde.

Het is niet de eerste keer dat Zyban onvermoede effecten heeft. Het medicijn werd aanvankelijk op de markt gebracht als middel tegen depressies. Bij toeval werd ontdekt dat het ook hielp bij het stoppen met roken. Volgens experts is de antirookpil dubbel zo efficiënt als een nicotinepleister.

In Nederland is Zyban al op de markt9. Bij ons is het nog wachten tot september. Een doos met 100 pillen zal 3.854 frank kosten. Het middel zal enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn.