Longkanker beter opgespoord

Uitzaaiingen bij longkankerpatiënten zijn in de toekomst nauwkeuriger en op een minder belastende manier op te sporen. Dit verwachten onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).

BR>Uit onderzoek blijkt dat een bestaande techniek heel goed kwaadaardige cellen kan opsporen. Een onderzoeksgroep onder leiding van de longartsen R. Pieterman en H. Groen schrijft dat in de jongste editie van de New Engeland Journal of Medicine.

Het gaat om de zogenaamde PET-scan, een techniek die al jaren gebruikt wordt om hartafwijkingen, neurologische aandoeningen en tumoren in kaart te brengen. De patiënt krijgt een radioactief gemaakte glucose ingespoten. Die suiker vindt zijn weg naar de kwaadaardige weefsels, die door een hogere stofwisseling altijd meer suiker verbruiken. Een camera kan vervolgens de uitzaaiingen fotograferen. Na de foto-opname, die een uur duurt, zijn de radioactieve deeltjes grotendeels uit het bloed verdwenen.

De techniek heeft als grote voordeel dat hij voor patiënten minder ingrijpend is dan de bestaande methoden. Die bestaan naast röntgenopnames vaak uit een belastende kijkoperatie. Of de PET-scan de bestaande methoden helemaal kan vervangen, moet nog blijken uit nader onderzoek.