Napster mag op het net blijven

Een federaal hof van beroep heeft vrijdag gesteld dat Napster in ieder geval tijdelijk online mag blijven.

AP

BR>Met de uitspraak is het bevel van een lagere rechtbank om uiterlijk zaterdagmorgen 0900 uur Nederlandse tijd van het internet te verdwijnen vernietigd. Dat bevel volgde na een klacht van de platenindustrie tegen Napster, een internetdienst die het mogelijk maakt gratis cd's van andere internetgebruikers te kopieren. De muziekindustrie had aangevoerd dat dit haar vele miljoenen aan inkomsten kost.

Voorafgaand aan de uitspraak van de twee rechters van het hof van beroep hadden tienduizenden woedende Napster-gebruikers op internet gezegd dat ze de platenmaatschappijen zouden boycotten als vergelding voor de aanklacht. Ook werd naarstig gezocht naar andere kopieermogelijkheden via internet.

De twee rechters van het hof van beroep stelden dat er "substantiele vragen" waren gerezen over de "merites en de vorm van het bevel". De platenmaatschappijen, verenigd in de Recording Industry Association of America (RIAA), kunnen in beroep gaan tegen het besluit, bij hetzelfde hof van beroep of bij het Hooggerechtshof.