Sfinks-organisator Patrick De Groote bidt niet om goed weer

Wat doet een festivalorganisator de dag voor de aftrap. «Zeker niet bidden om goed weer», zegt Sfinks-programmator Patrick De Groote. «Rustig blijven, alle details nog eens nagaan en op zoek gaan naar een fles Unicum voor de Finse accordeonist Kimmo Pohjonen. Geen idee wat dat mag zijn die Unicum, maar we zullen het vinden.»

Frank HEIRMAN

BR>

Op van de zenuwen kan je Patrick De Groote niet noemen, de vooravond van het Sfinksfestival. Daarvoor zit hij al te lang in het vak. Sfinks viert dit jaar zijn 25ste editie en het grootste deel van al die jaren werden geprogrammeerd door Patrick De Groote.

«Neen, van slecht weer lig ik echt niet meer wakker. Wij hebben een trouw publiek dat komt voor de muziek. Natuurlijk is het aangenamer als het warmer is. En ja, er komt iets meer volk als de zon schijnt. Maar zelfs als het regent zit ons publiek onder dak: 8.000 man in de grote danstent, 1.000 in de groovetent, een kleine 2.000 in de clubtent en de rest in de restaurants en standjes.»

«Zoals het er nu voorstaat, komt het in orde. We hebben auto's en vrachtwagens op het festivalterrein verboden. Al het materiaal hebben we gedragen of vervoerd met trekkarren. Dat heeft tijd gekost maar onze wei ligt er nog gaaf bij. Op de enkele natte plaatsen hebben we gepompt en gaan we nog zand strooien. Neen, de mensen moeten niet met laarzen komen. Dat is voor de Hoge Venen.»

Wakker

Waar Patrick De Groote dan wel nog wakker van ligt? «Dat alle details kloppen. Dat zijn we aan ons publiek en de artiesten verplicht. In de danstent hebben we nu een draagbrug gebouwd zodat de storende stutbalk in het midden voor het podium weg is. Daar hebben we een tijd over gepiekerd en gepuzzeld. En of we de nieuwe weg naar de groovetent rechtdoor of met een bochtje zouden aanleggen. Met die details houden we ons bezig. Misschien is dat niet nodig, maar het houdt de organisatie levendig.»

«Voor grote verrassingen komen we niet meer te staan. Daarvoor is onze ploeg te goed afgestemd. Het team steunt op jaren ervaring. Wat ik vandaag nog gedaan heb? Alles even afpunten. De artiesten nog eens opbellen of ze het tijdsschema kennen en of alles in orde is.»

«En dan kom je toch nog van die merkwaardige dingen tegen. Woensdagochtend ontzettend vroeg arriveerden de zigeuners van het Orkestar Braca Kadrievi al. Weet je wat die vroegen. Of er iemand van ons mee wilde gaan om een tweedehands auto te kopen.»

«En van de Finse accordeonist Kimmo Pohjonen kreeg we een apart verzoek. Hij vroeg ons of we geen fles Unicum konden klaarhouden voor het optreden. Geen idee wat dat is die Uniucum, maar ik zal er twee flessen van vinden. Een voor hem en één voor mij.»

Sfinksfestival, vandaag nog tot en met zondagavond 30 juli. Met ondermeer: Mondo Livre, Daniela Mercury, Tokyo Dagekidan, Mostar Sevdah Reunion, Lenine, Hakim, Koffi Olomidé, Ensemble Lawk, Mokhira, Rahat Nusrat Fateh Ali Khan, Ruben Blades en Goran Bregovic. Info: 03/455 69 44.