Server van Napster zaterdag afgesloten

Het bedrijf Napster moet stoppen met het verspreiden van muziek op internet. Een Amerikaanse federale rechter heeft woensdag beslist dat er een einde moet komen aan de gratis uitwisseling van muziek waar auteursrechten op berusten. Volgens de rechter moedigt het populaire internetbedrijf «inbreuken op grote schaal» aan tegen de muziekindustrie. Vanaf zaterdagmorgen 6 uur onze tijd mag Napster geen enkel muziekbestand meer uitwisselen.

SAN FRANCISCO AP/Belga/Roel DAMIAANS

BR>

Napster werkt als een soort uitwisselingskantoor. Gebruikers worden verwezen naar computers waar ze gratis muziek in MP3-formaat vinden en kunnen downloaden. De muziekindustrie zegt een strijd op leven en dood te voeren met een softwarebedrijf dat muziekpiraterij op grote schaal wel heel eenvoudig heeft gemaakt. Rechter Marilyn Hall Patel verwacht dat tegen het eind van dit jaar 70 miljoen mensen gebruik maken van Napster en die zouden enkel en alleen aangetrokken worden door het feit dat de muziek gratis is. Het rechterlijk verbod treedt zaterdag om 6 uur 's morgens onze tijd in werking. Napster heeft aangekondigd in beroep te gaan.

De Recording Industry Association of America (RIAA) heeft Napster in december voor de rechter gedaagd en beschuldigd van het aanmoedigen van een ongebreidelde, onwettige uitwisseling van beschermde muziek via internet. Napster voerde aan dat het persoonlijk kopiëren van muziek door federale wetgeving wordt toegestaan.

De ban van Napster betekent niet dat het gratis downloaden van muziek volledig tot het verleden behoort. Er bestaat andere software (MP4) en er zijn tal van andere sites die hetzelfde doen als Napster.

Onbekend talent

De meeste artiesten, Metallica op kop, zijn fel gekant tegen Napster. De metalgroep heeft zelf ook een rechtszaak lopen tegen het internetbedrijf. Maar Napster heeft ook voorstanders binnen de muziekindsutrie. Meestal van artiesten die in de knoop liggen met hun platenfirma's of de muziekindustrie in het algemeen, zoals Public Enemy bijvoorbeeld.

De RIAA schat dat de muziekindustrie meer dan 20 miljard frank aan inkomsten heeft verloren doordat zo'n 20 miljoen mensen via Napster muziek uitwisselden. Tijdens het kortgeding becijferde de RIAA dat er totnutoe 3,6 miljard liedjes illegaal werden gekopieerd via de gewraakte website. Napster argumenteerde dat zij onbekende artiesten op deze manier een kans wilden geven. Rechter Patel had de website eens bekeken en vastgesteld dat er amper muziek van onbekende artiesten te vinden was.

Deze zaak heeft wereldwijde gevolgen. Naast Napster zijn er nog andere sites die gelijkaardige activiteiten ontplooien. En niet alleen voor muziek, maar ook voor film, spelletjes, computersoftware, televisieprogramma's, boeken, kranten of magazines.

De RIAA verklaarde tenslotte geen probleem te hebben met internet, MP3 of digitale distributie op voorwaarde dat de rechten van auteurs, artiesten en producenten worden gerespecteerd.

«Ook Napstergebruikers zijn schuldig»

De veroordeling is ook voor Belgische groepen goed nieuws. Sinds begin juli was Ifpi Belgium bezig met het opsporen van vooral inbreuken teken Belgische artiesten. De muziek van Belgische artiesten met een wereldreputatie als Helmut Lotti, Axelle Red, K's Choice, Hooverphonic, dEUS of Soulwax werden massaal en wereldwijd aangetroffen. Ifpi Belgium benadrukt ook nog eens dat de gebruikers van Napster schuldig zijn en er boetes en inbeslagnames kunnen volgen.

Ifpi Belgium (International Federation of the Phonographic Industry) behartigt de belangen van de platenfirma's en artiesten in België. Directeur Marcel Heymans: «We zijn zeer tevreden, mede omdat het zo een sterk vonnis is. Iedereen had verwacht dat de rechter minstens een maand bedenktijd nodig zou hebben, maar uiteindelijk heeft het niet langer dan 3,5 uur geduurd. De rechter was ook heel formeel en liet geen twijfel bestaan. Napster is in fout, punt uit.»

Het internetbedrijf gaat wel in beroep, maar Heymans verwacht geen verrassingen. «In kortgeding was het de bedoeling de schade te beperken. En dat is gelukt, zaterdag moet de Napsterserver plat. In beroep gaat men de schadevergoeding bepalen. Hoeveel de claim juist gaat bedragen is nog niet geweten, maar reken toch maar op enkele miljarden dollars.»

Ondertussen werden door Ifpi Belgium de nodige stappen genomen om 1.800 Belgische Napstergebruikers te laten afsluiten. De lijst van Belgische Napstergebruikers is nog niet volledig. Heymans schat het totale aantal op zo'n 20.000. «Deze mensen zijn bezig met illegale praktijken. Maar iedereen is voldoende gewaarschuwd, denk ik. Als we verboden muziekbestanden vinden bij privégebruikers, dan kunnen PC's in beslag worden genomen. Los van de boetes die nadien nog volgen, uiteraard.»