Karen Verresen Limburgse kandidaat Baccarabeker

Karen Verresen uit Genk zal op 19 augustus deelnemen aan de finale van de nieuwe Baccarabeker in Middelkerke. Zij won woensdagavond de Limburgse voorronde op het Epernayplein. Achteraf was er een receptie in de speelzaal van het Casino. Daar mocht de winnares eerst niet binnen: Karen is nog geen achttien...

Raymond de CONDÉ

BR>

Het hele land ging woensdag gebukt onder een grijze hemel maar aan de kust scheen de zon. In tegenstelling tot de Brabantse ploeg, die vorige week naar binnen moest vluchten wegens het slechte weer, konden de vier Limburgers hun show in ideale omstandigheden afwerken.

Sabien Tiels, coach van de Limburgse ploeg, had gekozen voor vier totaal verschillende kandidaten. Steve Michael, een 19-jarige wittekop uit Genk, was de ambiancemaker met nummers als 'Mambo No 5' en 'Sex Bomb' maar zijn optreden kwam niet veel verder dan karaoke op livemuziek. Sandy Maesen (29), door haar coach 'de vrouwelijke Marco Borsato' genoemd, is zangeres in een balorkest en zingt daar altijd covers. Ze zag deze wedstrijd als een gelegenheid om een paar eigen nummers te brengen en deed dat verdienstelijk. Lies Steppe (22) uit Herk-de-Stad, die naar eigen zeggen enkel meedeed «voor de lol», bracht eveneens twee eigen nummers, jazzy en heel persoonlijk. Het meest zenuwachtig was echter Karen Verresen, de jongste van de ploeg. Zij had gekozen voor twee covers: 'I'd be yours' van Ilse Delange en 'Sacrifice' van Anouk. Daartussen bracht ze een eigen nummer, 'Tell me', waarin ze zichzelf begeleidde op de piano. Wellicht was het dit nummer dat de jury het meest heeft bekoord. Ze is vrij stemvast en heeft emotionaliteit in haar stem. Van de andere kant was haar optreden nog wat houterig en ze had vergeten soepele overgangen in te bouwen tussen haar nummers. Maar haar overwinning bewijst dat ze potentieel heeft.

Raad

Het is niet de eerste keer dat Karen aan een wedstrijd meedoet. Vorig jaar was ze te zien in de 'Soundmixshow', waarin ze 'Foolish Games' zong van Jewel. «Jos Van Oosterwijck zei toen dat ik een diamant was die nog geslepen moest worden,» herinnert ze zich. Ook dit keer kreeg ze allerlei wijze raad mee: een jurylid adviseerde haar dat ze dezelfde sobere stijl - een stem en een piano - moest aanhouden. Een manager bood alvast zijn diensten aan. Karen is echter niet van plan om zich hals over kop professioneel in de muziek te storten. «Ik ben pas afgestudeerd aan het lyceum in Genk en moet nog beginnen aan universitaire studies. Ik heb even overwogen om naar het Lemmensinstituut te gaan maar ik denk dat het een meer klassieke richting zal worden: rechten of zo. In ieder geval: een kot heb ik al.»

In Leuven zal ze het komende academiejaar enkele vrienden terugvinden van haar coverband The Fly. Muziek zal voor haar nog wel een tijdje puur amusement blijven, al heeft ze het talent in huis om een professionele carrière uit te bouwen. Afwachten wat het wordt in de finale.