Napoleon mogelijk vergiftigd; arseen en kwik in haren

Duitse wetenschappers sluiten na onderzoek van het haar van Napoleon niet uit dat de grote Franse veldheer werd vermoord.

AP

BR>Onderzoek van twee haren van de in 1821 op het eiland St. Helena gestorven heerser toont aan dat daar verhoogde concentraties van de giftige stoffen arseen en kwik inzitten, zo meldde donderdag de Technische Universiteit van Muenchen.

Volgens een woordvoerder zijn er twee verklaringen voor de verhoogde doses: of Napoleon werd vergiftigd, of hij kreeg de metalen in de loop der jaren via zijn bestek binnen.

Slechts enkele weken terug hadden de nazaten van Napoleon de haren ter beschikking van de wetenschappers gesteld. In een tweede test zal een toxicoloog de haren onderzoeken en over enkele weken zal het resultaat bekend zijn.

Bij de test in Garching werd gebruik gemaakt van de zogenaamde neutronenactivering. De haren werden in de kern van een kernreactor gebracht. Door beschieting met neutronen worden de zware metalen uitgestoten en op die manier kan ook na honderden jaren het bestaan daarvan aangetoond worden.

Aangeboden door onze partners