Hoger inkomen meest efficiënt om aantal rokers te doen dalen

De stijging van de inkomens heeft in Amerika en Canada meer gedaan voor de afname van het aantal rokers dan hoge belastingen en anti-rookmaatregelen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het conservatieve Canadese Fraser Instituut waarvan woensdag de resultaten werden vrijgegeven.

Reuters

BR>Wanneer mensen meer verdienen, is de kans dat ze stoppen met roken groter. Ze kunnen dan genieten van de voordelen van hun gestegen inkomen, zo redeneren de onderzoekers.

Voor de studie werd gekeken naar maatregelen uit het verleden die roken moesten ontmoedigen. Daarbij gaat het onder meer om het inperken van reclame, hogere belastingen op tabak en het verbieden van roken op bepaalde plaatsen. Gebleken zou zijn dat het maar de vraag is of die maatregelen hebben geleid tot een afname van het aantal rokers.

Onderzoeker Filip Palda zegt dat hij niet pleit voor het opheffen van de anti-rookmaatregelen, maar wel dat Canada en de VS zich moeten afvragen of hun ingrepen de meest effectieve manier zijn om roken te ontmoedigen.

Van de volwassenen in de twee landen rookt ongeveer 25 procent. Midden jaren zestig was dat percentage in de VS nog 42 procent en in Canada 49 procent, zo blijkt uit gegevens van het Amerikaans Centrum voor Gezondheidsstatistieken en de Canadese Kankervereniging. De eerste anti-rookmaatregelen werden pas in de jaren zeventig genomen, terwijl het aantal rokers toen al afnam, aldus het onderzoek.

Aangeboden door onze partners