Psychiatrische problemen en onveilige seks gaan samen

Jongeren die niet veilig vrijen zouden psychiatrische problemen kunnen hebben, zo blijkt uit een onderzoek van Nieuw-Zeelandse vorsers. De studie staat vandaag/vrijdag in The British Medical Journey.

Reuters

BR>Uit het onderzoek, waar duizend 21-jarige Nieuw-Zeelanders aan deelnamen, bleek dat onveilige seks en SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen) meer voorkomen bij jongeren met een depressie, eetstoornissen en schizofrenie. "Er is een duidelijk verband tussen onveilige seks en psychiatrische stoornissen", zeggen dokter Sandhya Ramrakha en zijn team van de University of Otago Medical in Dunedin.

Volgens Ramrakha gaat het om de eerste bevindingen die een verband aantonen tussen verscheidene psychiatrische problemen en seksueel gedrag.

Voor het onderzoek werden alle jongeren ondervraagd over hun seksueel gedrag. Ook werd nagegaan of ze te kampen hadden met psychiatrische stoornissen. Drugsgebruik en depressie waren de meest voorkomende problemen. Bovendien werden ze ook het meest in verband gebracht met onveilige seks.