Irak opent eerste internetcafe

De Iraakse overheid heeft donderdag het eerste internetcafe in het land geopend, waarmee de internationaal geisoleerd levende Iraakse bevolking een glimp krijgt te zien van wat er in de buitenwereld gebeurt.

AP

BR>Bezoekers van het cafe in Bagdad kunnen vrijwel elke website aanklikken, als de inhoud maar niet strijdig is met "de perceptie van het islamitische geloof" of met de normen en waarden, zei de Iraakse minister van vervoer en communicatie Ahmed Murtada Ahmed Khalil. De bewindsman weidde niet verder uit over de beperkingen.

Ofschoon de sites zullen worden gecheckt voordat ze voor de internetter beschikbaar worden gesteld, is de opening van het internetcafe een grote stap voor Irak. In het land zijn schotelantennes en computermodems verboden, en is voor het in gebruik nemen van een fax speciale toestemming nodig. Het ministerie van cultuur en informatie is de enige 'provider', leverancier van internetdiensten, in het land. Alleen de regering en enkele ambtenaren hadden tot dusver toegang tot het net.

Khalil zei dat in Bagdad en andere grote steden nog meer internetcafes zullen worden geopend en dat de regering er alles aan zal doen om de achterstand op gebied van internet in te halen. President Saddam Hussein heeft de oprichting gelast van een universiteit die zich uitsluitend met computertechnologie gaat bezighouden.