VN-tribunaal wijst klacht zanger Sting over domeinnaam af

De Britse zanger Sting heeft geen recht op de domeinnaam sting.com, die al acht jaar wordt gebruikt door een Amerikaan op zijn website voor computerspelletjes, zo heeft een VN-tribunaal donderdag besloten.

AP

BR>Samar Shamoon, woordvoerster van de Wereldorganisatie voor Intellectueel Eigendom (WIPO), zei dat de jurist Andrew Christie in een arbitrageprocedure had geoordeeld dat van kwade trouw bij het gebruik van de naam geen sprake was.

Christie erkende wel dat Sting een wereldberoemde zanger is, maar wees erop dat het om de artiestennaam van Gordon Sumner gaat. Voorts is 'Sting' moeilijk auteursrechtelijk te beschermen omdat het een gewoon Engels woord is. Bovendien heeft de zanger de naam Sting nooit ergens geregistreerd.

De jurist wees erop dat de Amerikaanse sting.com-gebruiker nooit heeft gepoogd de website te verkopen. Bij de WIPO kan geklaagd worden tegen de zogenaamde 'cyberpiraterij', het opzetten van een website met een naam van een ander met het doel die site voor geld aan de naambezitter te verkopen.

Aangeboden door onze partners