Roskilde: Pearl Jam reageert

SEATTLE -

AP/R.D.

BR>De Amerikaanse rockgroep Pearl Jam heeft gisteren gereageerd op het politierapport over het drama op Roskilde. Op 30 juni speelde de groep op het gelijknamige festival toen plots de massa naar voren liep en negen concertgangers verpletterd werden. In een open brief aan het Amerikaanse persbureau Associated Press plaatst Pearl Jam enkele kanttekeningen bij het politierapport. De groep en haar management storen zich vooral aan het besluit dat het drama als een ongelukkig voorval wordt afgedaan en bekritiseren vooral de security en de medische diensten. «Het is onbegrijpelijk waarom het zo lang duurde voor de groep op de hoogte werd gebracht. De security wist al een kwartier op voorhand van de problemen. Pearl Jam heeft het concert onmiddellijk gestaakt, ondanks dat de groep gevraagd werd door te spelen totdat de festivalorganisatie precies wist wat het probleem inhield. Als de groep direct verwittigd was, kon men waarschijnlijk meer levens redden.»

Maar de meeste vraagtekens plaatst Pearl Jam bij de medische voorzieningen. Waren er voldoende gekwalificeerde medische teams en ambulances aanwezig? Was de tent van de hulpdiensten groot genoeg om noodgevallen op te vangen? Was er een vrije weg tussen die tent en de frontstage voor het hoofdpodium? Het zijn maar een handvol opmerkingen die de groep richting festivalorganisatie en Deense politie schuift.

«De Deense politie heeft ons moreel verantwoordelijk gesteld voor de tragedie op Roskilde (gisteren heeft de Kopenhaagse commissaris Uffe Kornerup dat wel nog formeel ontkend, R.D.). Wij voelen ons daarentegen

moreel verantwoordelijk

om de waarheid over de tragedie aan het licht te brengen. En hopen dat met een heropening van het dossier die hiaten ingevuld worden.»