Wat nu met GIB?

De verkoop van het belang van 72,5% in GB, de supermarkten- en hypermarktenketen van GIB, is waarschijnlijk nog maar het begin van de ontmanteling van het bedrijf. Na de verkoop van de verlieslatende dochter zal GIB hoogstwaarschijnlijk blijven uitkijken naar een overnemer voor Quick. Speculatie over een overname heeft de koers van dit aandeel de jongste weken weer doen stijgen. Toch heeft zich tot nu toe niemand aangemeld die echt geïnteresseerd lijkt in de fastfoodketen. Verder is GIB op zoek naar een partner voor de doe-het-zelf activiteiten. Uiteindelijk dreigt GIB over te blijven als een vastgoedbedrijf, want de winkelpanden en de gronden werden niet aan Carrefour verkocht. Tegen die achtergrond is de kans heel groot dat GIB uit de Bel 20 zal verdwijnen.

Jos STERK

BR>Hoe kijken de analisten tegen het aandeel aan?

Cordius Asset Management

raadt in ieder geval aan om de aandelen GIB bij te houden tot de operatie volledig achter de rug is. Als gevolg van de verkoop van de aandelen van GB aan Carrefour wordt de waarde van het bedrijf op ongeveer 55 euro geraamd. Dat bedrag ligt duidelijk boven de huidige beurskoers.

Fortis Bank

berekende de opbreekwaarde van GIB zelfs op 68,50 euro. De analisten van de bank stelden vast dat het management van het bedrijf zelf nog niet goed weet hoe het nu verder moet. Volgens Fortis zijn er nu twee mogelijkheden. Ofwel verkoopt GIB de rest van de activiteiten en houdt alleen het vastgoed over, ofwel worden de overblijvende dochters verder uitgebouwd. Fortis Bank denkt dat het eerste scenario het meeste kans op slagen maakt, maar sluit ook niet uit dat GIB een doe-het-zelf keten wordt.

Bank Corluy

vraagt zich af wat GIB met de opbrengst van de verkoop van GB gaat doen. Het uitkeren van een superdividend is een mogelijkheid, maar GIB zou ook de eigen aandelen kunnen gaan inkopen.

Bank Degroof

stelt eveneens de vraag wat GIB met het geld van de verkoop van plan is om te doen.

Vermeulen Raemdonck

vermoedt dat GIB meer en meer een holding zal worden en berekende de huidige waarde van het aandeel op ongeveer 70 euro, vertrekkende van 30% cash, 32% vastgoed, 6% Quick en 32% doe-het-zelf en andere activiteiten. Holdings noteren op de beurs steeds met een korting ten opzichte van de intrinsieke waarde. KBC Securities komt uit bij een opbreekwaarde van 52,50 euro. De lauwe reactie van de beurs op de verkoop kan worden verklaard door het feit dat het onroerend goed uit de transactie is gebleven.

Wat nog van GIB zal overblijven is dus nog onzeker, maar alles laat vermoeden dat de reorganisatie binnen de groep nog niet achter de rug is. Op de huidige koersen lijkt het aandeel ondergewaardeerd, maar de onzekerheid omtrent de toekomst belet op korte termijn dat de koers verder stijgt.