Deutche Telekom neemt VoiceStream over

Deutsche Telekom neemt de Amerikaanse mobiele telecomaanbieder VoiceStream Wireless over. Dat melden de Financial Times en The Wall Street Journal.

Belga

BR>Met de overname, die via een aandelenruil geschiedt, is een bedrag gemoeid van ongeveer 2.000 miljard frank. VoiceStream werd vorig jaar naar de beurs gebracht door moedermaatschappij Western Wireless.

Gezien het bod schatten de Duitsers elke klant van VoiceStream in op een waarde van 20.000 dollar. Nooit eerder werden klanten van een mobiele telefoonmaatschappij zo hoog aangeslagen.

VoiceStream is een van de laatste onafhankelijke aanbieders van mobiele telefonie in de Verenigde Staten. Het is in het hele land actief, maar lijdt wel verlies. Door de overname krijgt VoiceStream middelen om nieuwe vergunningen te kopen. Deutsche Telekom verwerft de felbegeerde toegang tot de Amerikaanse markt.

De Duitsers hebben naar verluidt ook gepraat over een overname van QWest, dat samenwerkt met het Nederlandse KPN. Verder is Sprint in beeld geweest.

De overname van VoiceStream kan ook nog problemen opleveren. De Amerikaanse wet verbiedt overname van een telecombedrijf door een buitenlandse onderneming die voor meer dan 25 procent staatseigendom is.

Deutsche Telekom is nog voor 59 procent eigendom van de Duitse staat. Het concern liet maandag wel weten dat die deelneming omlaag gaat naar 45 procent, doordat het voor de aankoop 828 miljoen nieuwe aandelen uitgeeft. De aandeelhouders van VoiceStream krijgen daardoor een belang van 22 procent in Deutsche Telekom.

VoiceStream werd opgericht in 1994 en heeft drie miljoen abonnees en 8.200 werknemers. Het bedrijf gebruikt in tegenstelling tot de concurrenten in de VS een technologie die vergelijkbaar is met de Europese gsm-standaard voor mobiele telefonie.