Weer enthousiasme op beurs van New York

Vooral als gevolg van de publicatie van een serie goede kwartaalresultaten kopen de beleggers op Wall Street weer aandelen. Na de forse correctie in de lente is de Nasdaq Composite Index zodoende opnieuw gestegen tot boven 4.000 punten.

Jos STERK

BR>

De stijging geeft aan dat op de eerste plaats de technologieaandelen terug zijn van weggeweest. Toch roepen een paar factoren op tot voorzichtigheid. Gisteren raakte bekend dat de verkopen van computers in de Verenigde Staten aan het vertragen zijn. Bovendien blijft er de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente verder zal verhogen.

De tweede helft van juni is voor de analisten op Wall Street steeds een zeer drukke periode. De Amerikaanse bedrijven maken dan de resultaten over het tweede kwartaal bekend en die cijfers zijn natuurlijk zeer belangrijk voor de evolutie van de beurskoersen. Niet alle cijfergegevens zijn al bekend, maar tot dusver lijken de bedrijfswereld in de Verenigde Staten goed te hebben gedraaid tijdens het tweede kwart van 2000. Die vaststelling geldt zowel voor de traditionele industrietakken (auto's, staal, chemie enzovoort) als voor de technologiesector. Verschillende internetbedrijven maakten cijfers bekend die boven de verwachtingen lagen.

Achteruit

Er zijn natuurlijk altijd bedrijven die met minder prettige verrassingen komen. Lucent Technologies, een specialist in netwerken, kondigde vorige week aan dat het op technologisch gebied vertraging heeft opgelopen. De koers van dit aandeel ging dan ook flink achteruit. Maar Lucent is tot dusver een uitzondering, want over het algemeen werden de bedrijfsresultaten zeer gunstig onthaald. Daar heeft vooral de Nasdaq van kunnen profiteren. Op deze elektronische schermenbeurs noteren de meeste technologiebedrijven en het zijn vooral zij die met de cijfers in aangename zin hebben verrast.

Drie subsectoren in de technologiesector zijn er op de eerste plaats verantwoordelijk voor dat de Nasdaq Composite Index opnieuw is gestegen tot boven 4.000 punten. Communicatie in het algemeen blijft zeer populair bij de beleggers, gezien de enorme groeimogelijkheden in deze sector. Verder is door de aangekondigde overname van SDL door JDS Uniphase de sector van de vezeloptica volop in de belangstelling komen te staan. Vezeloptische producten helpen de snelheid van de internetverbindingen te verhogen. Een derde sector die goed op dreef blijft, is die van de chips of halfgeleiders. Door de explosie in de vraag naar draagbare telefoons, minicomputers enzovoort is de vraag naar chips amper bij te benen.

Computer

In de computersector blijkt het echter minder goed te gaan. Maandag werd bekend dat de groei in de computerverkopen tijdens het tweede kwartaal maar half zo groot was in dezelfde periode van 1999. De Amerikaanse computermarkt lijkt enigszins verzadigd en bovendien stapt de bedrijfswereld minder snel over op Windows 2000 dan was gehoopt. De resultaten van bedrijven als IBM, werden niettemin door de beurs toch goed onthaald. De beleggers hopen namelijk dat de vertraging in de groei van tijdelijke aard zal zijn.

Een factor die het enthousiasme op de beurs zou kunnen temperen, is een mogelijke nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank FED. De economie in de VS lijkt weliswaar te vertragen, maar de FED zal niet aarzelen om de rente opnieuw te verhogen wanneer de groei te snel gaat. Een mogelijke nieuwe renteverhoging zou de goede stemming op de beurs kunnen doen omslaan.