Lima leert wat bio is

Het Belgische bedrijf Lima, dat sinds 1957 biologische producten maakt en wereldwijd verkoopt, geeft een nieuwe gids uit. Naast honderd fijne recepten leert dit boekje je de wereld van de biologische voeding ontdekken.

Karin VANHEUSDEN

BR>

Het succes van Lima is gegroeid uit het idealisme van de familie Gevaert, die in 1957 in St.-Martens-Latem een landbouwbedrijf oprichtte dat zich enkel op biologische producten toespitste. Georges Oshawa, de geestelijke vader van de macrobiotiek en vriend des huizes van de oprichters, maakte de familie wegwijs in die andere levenswijze, waarin het grootste belang wordt gehecht aan de band tussen de mens en de bodem. Lima is dan ook de voornaam van de echtgenote van Oshawa. Zij werd honderd jaar.

Lima heeft zijn filosofie tot de dag van vandaag in ere gehouden. Dit houdt niet alleen een herwaardering van het beroep van landbouwer in, ook het aantonen van de waarde van de biologische landbouwmethodes en hun heilzame effecten voor de mens is altijd belangrijk gebleven. Door zijn expertise in de biologische sector heeft Lima een sterke Europese, maar ook wereldwijde, verspreiding gekregen zonder ooit compromissen te sluiten wat de biologische kwaliteit betreft. Altijd heeft Lima vermeden dat de waarden en de vereisten van bio ondergeschikt werden aan de rentabiliteit.

Wegwijs

Het lastenboek van Lima is vastgelegd lang voor de Europese wetgeving en de normen van de controleorganen als Ecocert en Blik. In het laboratorium Lima Expert worden alle producten gecontroleerd: van bacteriologisch over natuurkundig-chemisch tot het opsporen van pesticiden en genetisch gemanipuleerde organismen. Het laboratorium werkt nauw samen met universitaire centra die gespecialiseerd zijn in het opsporen van ggo's (genetisch gemanipuleerde organismen).

De nieuwe gids

Biologisch Tafelen

van Lima maakt je wegwijs in de historische benadering van de biocultuur: de oorsprong van de biologische landbouw, de regels, de herkenbaarheid van de producten, de technologische investeringen, het respect voor de ethiek, het milieu en de smaak. De levensvisie van Lima krijg je vervolgens gepresenteerd op een blaadje van honderd recepten. Hier leer je ook de meer dan tweehonderd verschillende Lima-producten kennen, terwijl bio-adepten tussendoor vertellen waarom ze voor bio kiezen.

Dit boekje is een echte aanrader voor wie gepassioneerd of geïntrigeerd is door het bio-universum.

Biologisch Tafelen, Lima, 144 blz., 155 frank. Te koop in alle natuurvoedingswinkels.