Eddy De Mey is de best bekeken weerman

Is het vakantie voor iedereen? Dat dacht u maar. Eddy De Mey, weerman van VTM, blijft op post. Van 16 juli tot 31 augustus werkt hij zelfs veertig dagen onafgebroken omdat zijn compagnon, Luc Bouvin, dan vakantie neemt. «Ik ben als een boer die elke dag zijn koeien melkt,» zegt De Mey. «Zolang mijn contract loopt, kan VTM honderd procent op mij rekenen.» Dat is tot 31 december 2004...

Raymond de CONDÉ

BR>

«Zoals de kaarten nu liggen, ga ik er inderdaad van uit dat ik op oudejaar 2004 afscheid zal nemen van het scherm. Je ziet overal dat ze verjonging willen en ik ben er nu bijna 50. Ik heb nog een contract bedongen van vijf jaar. Dat is heel uitzonderlijk bij VTM. Er worden geen contracten meer afgesloten van meer dan drie jaar. Voor omroepsters is dat zelfs maar één jaar.»

De Mey werkt naar eigen zeggen vijftien uur per dag. Hij voorziet niet alleen VTM van weersinformatie maar tussendoor ook nog twee commerciële radiozenders en twee kranten. «Die passie voor het weer dateert al van in mijn kindertijd. Toen ik zeven jaar was, had ik al een windwijzer en een regenmeter in de tuin staan. Ik heb dit vak door zelfstudie geleerd. In '89 hebben Mike en Guido me aangeworven bij VTM en ik denk dat ik van alle personeelsleden de meeste uren in Vilvoorde heb doorgebracht.

Marktaandeel

Ik ben trots op hetgeen ik heb opgebouwd. Vorige week heb ik op internet een site gevonden met de kijkcijfers van de weerberichten in de ons omringende landen. In Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben de best bekeken weermannen een marktaandeel van 25 tot 30 procent. Dat geldt ook voor Frank Deboosere en Sabine Hagedoren op TV1. Het weerbericht van VTM zit daar echter een stuk boven. 's Middags halen we een marktaandeel van 50 procent, 's avonds 40 procent, ondanks de concurrentie van 'Man bijt Hond'. Dat wijst erop dat de mensen vertrouwen in mij hebben. Misschien zijn die hoge cijfers ook voor een deel te danken aan de manier waarop we het weerpraatje brengen: de omroepster stelt de vragen die de mensen thuis

ook zouden stellen.»

Politiek

Voor hobby's heeft deze weermens geen tijd. «Ik ga nooit naar de bioscoop of naar het theater. Ik volg wel de nationale en internationale politiek op de voet, niet alleen via de VTM-redactie waar ik dichtbij zit, maar ook via de kranten en de radio. Die is altijd afgestemd op een informatieve zender. Zelfs als ik naar bad ga, neem ik die mee. Gebeurtenissen als de bijeenkomst van de G8 in Okinawa of de besprekingen tussen joden en Palestijnen in Camp David boeien me mateloos.»

Zijn enige ontspanning is het bezoek aan zijn vaste stamkroeg, de Icaros in Dendermonde, waar je hem op vrijdagavond aantreft. «Het is een volks café waar ik al dertig jaar kom en waar je hoort wat er onder de mensen leeft. Het is iets wat ik iedere politicus kan aanraden.»

Zelf heeft de weerman al meer dan één aanbod gehad om in de politiek te stappen. «Mijn contract met VTM laat me dat niet toe en dat vind ik ook maar normaal.» Heeft hij politieke ambities na 2004? «Ik weet wel wat er in Dendermonde reilt en zeilt maar ik zal nooit in de actieve politiek stappen. Nooit.»