Beste rockoptreden op tv:de Beatles bij Ed Sullivan

Het optreden van de Beatles bij de 'Ed Sullivan Show' op 9 februari 1964 is uitgeroepen tot het beste tv-optreden in de popmuziek. Het staat nummer 1 in de nieuwe Top 100 die het Amerikaanse tv-station VH1 en het tijdschrift Entertainment Weekly bekend hebben gemaakt.

AP

BR>Op de zondag dat de 'Beatlemania' de Verenigde Staten bereikte keken naar schatting 73 miljoen Amerikanen naar de televisie. John Lennon was zo nerveus dat hij de songteksten op de achterkant van zijn gitaar had geplakt. Een hele generatie popartiesten wist op die avond dat ze ook beroemd wilde worden. «Ik weet nog dat ik dacht: 'Dit is mogelijk. Dit kan ik ook,» zei Billy Joel.

De comeback van Elvis Presley in een tv-special in 1968 eindigde op nummer 2 in de Top 100. Bij het eerste tv-optreden van Elvis in 1956 werden zijn heupen niet gefilmd, maar in 1968 zijn de beroemde bewegingen wel geregistreerd. Andere tv-momenten die de top 10 haalden zijn de eerste

moonwalk

van Michael Jackson in 1983, het Live Aid concert in 1985 en een optreden van Madonna in 1984, waarbij ze het nummer 'Like A Virgin' opvoert in een bruidsjurk. De volledige top 20 ziet u hieronder.