Hasta la vista, Arnie!

Het levensverhaal van Arnold Schwarzenegger (53) is niet voor niets goed voor een heuse documentaire in de reeks 'Koplopers' van TV1. Een Oostenrijks jochie dat het als spierbundel schopt tot Mister Universe om daarna Hollywood te veroveren.

Hasta la vista, baby!

D.P.

BR>

In Los Angeles wil elke bordenwasser vroeg of laat met een oscar naar huis. Om het als buitenstaander in Hollywood te maken, moet je daarom van wel erg goeden huize komen. Of gewoon Arnold Schwarzenegger heten. In thuisland Oostenrijk maakte hij in de jaren zestig furore als bodybuilder, na zo'n 7.000 volle klantenkaarten in het plaatselijke fitness-honk werd Arnie warempel Mister Universe.

Het sein voor enkele Hollywood-bonzen om hem uit te spelen als Hercules in een vergeten prent uit 1970. De kleerkast van Schwarzenegger viel zodanig in de smaak dat hij werd opgevoerd in een dozijn vehikels waarin hij nog minder dialogen kreeg dan Lassie of Flipper. Een beetje last van verstopping? Haal dan bijvoorbeeld even 'Conan the Barbarian' of 'Red Sonja' bij de videoboer.

De kentering kwam in 1984 met de betere actieprent 'Terminator'. Schwarzenegger tekende er met «I'll be back» voor een historisch filmcitaat, niet echt Shakespeariaans, maar toch...

Tekst en uitleg over de films die na zijn doorbraak kwamen, hoeven we niet meer te geven. Alleen nog dit, 'Last Action Hero' is een meer dan amusant product waarin Arnie zichzelf parodieert. Alleen jammer dat geen kat ervoor naar de bioscoop trok.

Maar laten we niet te lacherig over Schwarzenegger doen. De man is naar verluidt een sympathieke

pee

gebleven. Hij zet zich bovendien actief in voor Amerikaanse getto-kinderen en breekt regelmatig een lans voor de Special Olympics waarbij gehandicapten hun eigen Olympische Spelen kunnen beleven. Mooi zo.

'Koplopers', TV1, 21.20 uur