Geen GI Jane's in Belgisch leger

TV1 start vanavond met 'Kandidaat-Soldaat', een nieuwe reeks over de opleiding van rekruten in het leger. De Britse docusoap heette oorspronkelijk 'Soldiers To Be'. In de eerste aflevering staan de vrouwelijke soldaten in het spotlicht, maar hoe zit het met onze eigen GI Jane's?

D.P.

BR>

Op de dienst public relations van het Belgische leger babbelen we met luitenant Sandra Bertocchi. Een interessante gesprekspartner, al kom je haar niet in de frontlinie tegen. «Sorry, ik verricht niet echt mannenwerk. En bij onze para's moet je ook al geen vrouwen gaan zoeken. Ze mogen zich wel kandidaat stellen, maar de ervaring leert ons dat de proeven fysiek te zwaar zijn voor vrouwen. Maar daarbuiten kom je overal vrouwen tegen, zo hebben we enkele vrouwelijke stormfusiliers in Leopoldsburg.»

In de Verenigde Staten was er onlangs heel wat heisa toen de mannen liever geen vrouwelijke collega's bij de mariniers zagen arriveren. Met de aanvaarding in het Belgische leger schijnt het iets beter te vlotten. «Vrouwen lopen toch al 25 jaar in het leger rond. Ik denk wel dat mannen aan hen zijn gewend geraakt. Momenteel maken ze ongeveer tien procent uit van de totale legerbevolking. Een studie heeft trouwens aangetoond dat een vrouw in het Belgische leger evenveel kans maakt op promotie of carrière als een man. De voorwaarde is wel dat je door de opleiding geraakt, daar hebben heel wat vrouwen het nog altijd moeilijk mee.»

'Soldiers To Be' toont niet altijd een positief beeld van het Britse leger, integendeel. Zou zo'n docusoap ook in ons leger kunnen? «Ik denk het wel,» meent de luitenant(e). «Ik herinner me een reportage van het tv-programma 'Panorama' van een aantal jaren geleden. De titel luidde 'Hoe langer, hoe leger', dat zegt al veel. Ik weet dat het leger daar ook niet echt positief uitkwam. Maar daarom schermen we ons niet af voor de buitenwereld. Wij zeggen dus zeker niet bij voorbaat nee tegen Belgische programmamakers...»

'Kandidaat-Soldaat', TV1, 20.35 uur

Aangeboden door onze partners