Ook struisvogels depressief door regenweer

Niet alleen de gemiddelde vakantie-Belg, ook struisvogels worden depressief van het 'zomerse' rotweer. Ze leggen niet of nauwelijks nog eieren. Guy Wouters, die zelf struisvogels kweekt in Donk (Herk-de-Stad), is bezig met een onderzoek.

Dirk JACOBS

BR>

De struisvogels zijn bij dit natte weer in 'legstaking'. In normale periodes leggen ze minstens 2 eieren per week, nu komen ze in het beste geval aan één ei in die periode. «Dat heeft alles te maken met het uitzonderlijke weer. Ook in het omgekeerde geval, als het extreem warm is, gebeurt hetzelfde. Of als het minder dan 11,5 uren per dag licht is, gaan struisvogels minder leggen,» weet struisvogelkweker Wouters.

In hun depressieve periode modderen de struisvogels maar wat aan. Ook al werkt hun interne barometer dan wel perfect, voor de rest stralen de vogels weinig intelligentie uit. Struisvogelkwekers die warme stallen voorzien om de diertjes toch maar aan het leggen te krijgen, worden daarvoor niet beloond door de struisvogels, integendeel. De vogels blijven meestal buiten, in de plensende regen. Ze worden zelfs niet eens ziek van hun verblijf in openlucht. Struisvogels zijn beresterke dieren en kunnen tegen een stootje. Alleen, ze leggen niet meer...

Pas als de struisvogelhennen echt met 'een ei zitten' nemen ze plaats op een nest, en dan blijven ze warmpjes zitten. «Daar kan je ze alleen door ze te voederen weer af halen,» zegt een kweker. «En dan kan je proberen snel het ei weg te halen, als je niet wil dat ze het uitbroeden. Maar het is en blijft crisis op dit moment.»

Onderzoek

Struisvogels zelf mogen dan al als domme dieren staan aangeschreven, de mensen die zich bezighouden met de kweek, willen in hun plaats gaan denken. «We doen binnen ons bedrijf, Euratco, al een tijdje onderzoek naar het leggedrag en de verschillende invloeden daarop,» zegt Guy Wouters. «Dat onderzoek zit nu in de eindfase. We willen de proefperiode binnen een paar jaar afronden. Mijn ambitie blijft om binnen drie jaar het leggedrag van struisvogels helemaal in de hand te kunnen houden. Daardoor schakelen we de humeurigheid van de vogels uit, zodat ze ook veel minder of niet meer depressief zijn. Op die manier wordt het helemaal interessant om de vogels ook in ons klimaat te houden.»