Mobilofonie-veiling brengt België tot 60 miljard op

Minister van telecommunicatie Rik Daems verwacht dat de veiling van 4 licenties voor UMTS de Belgische staat samen 40 tot 60 miljard frank zullen opbrengen. UMTS staat voor 'Universal Mobile Telephone System', en is de mobiele telefoon van de derde generatie. De veiling zal in december plaatsvinden, waardoor de opbrengst nog op de begroting van dit jaar kan worden ingeschreven. Met Europa is afgesproken dat de opbrengst integraal naar de afbouw van de staatsschuld gaat.

K.L.

BR>

Dat geldt ook voor de andere lidstaten, die in sommige gevallen de UMTS-licenties al geveild hebben. En dat terwijl UTMS nu nog volop ontwikkeld wordt: pas in 2002 zal er mee gebeld kunnen worden.

Het succes van de gsm-toestellen toont aan dat, naarmate de communicatiemogelijkheden toenemen, er ook meer gebruik wordt van gemaakt. Wordt die lijn doorgetrokken naar UMTS, dan staat dit systeem van de 'derde generatie' een mooie toekomst te wachten. Het belooft immers super-geavanceerd te worden.

Gisteren

Gsm's zijn mobiele telefoons van de tweede generatie. De toestellen van de eerste generatie waren grote, zware bakken met een telefoonhoorn en een forse antenne. De systemen maakten in de late jaren '80 opgang in Europa en werkten op basis van analoge technieken. De klankkwaliteit was vaak bedroevend, met gekraak en gepiep. Bovendien waren zij niet beveiligd tegen afluisteren.

Vandaag

Onze huidige gsm's zijn digitale toestellen. De stemgeluiden worden geanalyseerd en omgezet, net zoals op een cd het geval is. De cd leverde een ongelooflijke klankwinst op in vergelijking met de vinyl-plaat en dat geldt ook voor de gsm.

Dankzij de digitale techniek is het bovendien mogelijk allerhande gedigitaliseerde informatie over te seinen: naast klank ook visuele informatie (berichten, tekeningen, beelden). SMS (short messaging system) en WAP (wireless application protocol) vormen de eerste stappen in die richting.

Morgen

Met de mobilofoons van de derde generatie wordt de integratie van telecom, IT en radio/tv voortgezet. Dat is mogelijk door de veel grotere bandbreedte en, daarmee samenhangend, de hogere snelheden waarmee de gegevens worden doorgeseind. Een hele presentatie doorsturen naar de andere kant van de wereld - iets wat nu een halfuur of langer duurt - wordt daarmee een zaak van enkele seconden.

De gsm van de toekomst wordt een manusje-van-alles. Hij maakt het ook mogelijk videobeelden te bekijken, op luttele seconden een muziekje op te vissen op het internet, je boekhouding te doen, een restaurantje te zoeken en er onmiddellijk een plaatsje te reserveren.

Universeel

Met de derde generatie wordt de wereld ook technologisch een beetje meer één. De gsm-techniek (gsm staat voor

global system for mobile communications

) is weliswaar in Europa de norm, maar niet in belangrijke markten als Noord-Amerika en Japan. Die landen hebben eigen systemen, in het geval van de VS zelfs naast elkaar.

UMTS daarentegen, wat staat voor

universal mobile telephone service

, wordt een universele norm. Wereldwijd is een akkoord bereikt voor deze technologie te kiezen, wat de wereldwijde communicatie ongetwijfeld zal ten goede komen.

In september maakt minister Daems bekend welke de precieze voorwaarden zijn, waaronder de veiling in december zal plaatsvinden. De toewijzingsprocedure zal te volgen zijn op de website van het BIPT

(www.bipt.be)

.

Daems verkiest veiling boven schoonheidswedstrijd

Hoe de UMTS-toestelletjes er zullen uitzien, weten wij nog niet precies. Zij zijn nog volop in ontwikkeling. De eerste UMTS-diensten worden pas in 2002 verwacht en het zal tot 2005 duren vooraleer heel Europa wordt bestreken. Voor de bestaande (of nieuwe) operatoren zijn er dus gigantische investeringen op komst, in hoogtechnologische systemen en netwerken. Tegenover die grote investeringen staat de mogelijkheid om heel veel geld te verdienen. Dat hebben ook de overheden begrepen. Met de verkoop van UMTS-licenties halen zij flink wat geld op. Elke licentie geeft de operator het recht een bepaald frequentiespectrum te gebruiken om telefoongesprekken (of welke informatie dan ook) door te seinen.

Er zijn verschillende manieren om UMTS-licenties toe te wijzen. De overheid kan zelf een keuze maken, op basis van een financiële en technische doorlichting van de kandidaten. Of zij kan de markt laten spelen en de licenties veilen. In ons land opteerde minister Daems voor het veilingsysteem. Eind dit jaar zijn vier gelijkwaardige UMTS-licenties te begeven. Vermits er nu drie gsm-operatoren in België actief zijn (Proximus, Mobistar en Orange), zal er op zijn minst één nieuwkomer zijn.

Hoewel UMTS voorlopig nog toekomstmuziek is, heeft minister Daems nu al een idee waarvoor hij de door de versnelde schuldaflossing vrijgekomen gelden wil gebruiken: voor de creatie van een informatiemaatschappij.