Philips boekt 190 miljard winst in eerste jaarhelft

Het elektronicaconcern Philips heeft in 2000 een uitstekende start genomen. De nettowinst steeg in het eerste halfjaar met 555 procent tot 190 miljard frank. Dat is vooral te wijten aan de verkoop van een participatie in ASM Lithography, maar ook daarbuiten deed Philips het uitstekend. De omzet steeg met 24 procent (nominaal) tot 705,3 miljard frank.

BR>

Van de forse omzetstijging bleef na aftrek van wisselkoersschommelingen (9%) en consolidatieverschillen (2%) nog 13 procent over, nog steeds een goed resultaat. De grootste stijging werd gerealiseerd door de afdeling die halfgeleiders verkoopt (+60%), gevolgd door de departementen voor

components

(+36%), consumentenelektronica (+21%), huishoudtoestellen (+17%) en verlichting (+11%). Alleen Origin, de automatiseringsafdeling van Philips, deelde niet mee in het feest. Na een winst van 774 miljoen frank in de eerste jaarhelft van 1999, boekte Origin nu een verlies van 120 miljoen.

Geografisch bekeken scoorden de markten in Oost-Europa (+60%), Azië (+37%) en Latijns-Amerika (+26%) het best.

De groei vertaalde zich ook in een uitbreiding van het personeelsbestand met 4.140 eenheden. Het totaal aantal werknemers van Philips bedraagt nu wereldwijd 232.433.

ASM Lithography

Philips heeft tevens de nettowinst in de eerste zes maanden van 2000 fors zien stijgen. In vergelijking met 1999, toen een winst van 29 miljard in de boeken werd geschreven, haalde Philips nu een positief resultaat van 190 miljard frank. Dat is vooral een gevolg van de verkoop van een groot pakket aandelen in ASM Lithography, vroeger een dochterbedrijf van Philips. Dat bracht bijna 110 miljard frank in het laatje.

Het is de gewoonte dat Philips geen aparte cijfers voor België, laat staan voor de Limburgse vestigingen, bekendmaakt. Toch is het duidelijk dat de 7.000 Belgische werknemers van Philips hun steentje tot de forse groei hebben bijgedragen. «Inderdaad, alle Belgische vestigingen hebben zeer mooie resultaten voorgelegd,» verduidelijkt woordvoerder Julien Michiels. «De afdeling verlichting in Turnhout, Philips Hasselt, Leuven,... echt allemaal. Met een toename van zo'n 10 procent volgt de tewerkstelling trouwens deze positieve trend.»