.sex en .shop komen eraan

De .com-namen zijn bijna opgebruikt. Wie kon meer dan 10 jaar geleden dan ook weten dat het wereldwijde web op zo'n korte tijd zo'n grote groei zou doormaken? Doe er nog de plaag van de 'cybersquatters', mensen die domeinnamen registreren in de hoop er later veel geld voor te krijgen, bovenop en het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Niet verwonderlijk dat ICANN deze week dan ook toestemde in nieuwe domeinextensies.

BR>

Het is voor het eerst sinds de late jaren '80 dat er dergelijke nieuwe extensies bijkomen. Tot nu toe hadden surfers de keuze uit de extensies .edu, .com, .mil, .int, .gov, .org, .net en nationale extensies als .be of .nl. Nu komen daar mogelijk dingen als .sex, .union, .shop, .web, .biz, .bank, .travel, .tel, .museum en .news bij.

10 nieuwe extensies

De kwestie van de domeinnamen stond bovenaan de agenda van de ICANN-top die afgelopen week plaatshad in het Japanse Yokohama. Maar het nieuws dat er nieuwe domeinextensies kwamen, bleek meteen ook het enige nieuws dat er te rapen viel. Over het aantal en de manier waarop ze toegewezen zullen worden bleef men bij ICANN opvallend vaag. Esther Dyson, interim-chef van ICANN, deelde de pers mee dat zijzelf voorstander was van een tiental nieuwe extensies, maar de andere leden van de organisatie delen haar mening blijkbaar niet. Het merendeel vindt 10 nieuwe extensies te veel van het goede en vraagt zich af of ICANN een dergelijke grote verandering wel in goede banen zou kunnen leiden. Het is ook nog niet duidelijk of deze nieuwe domeinnamen voor iedereen toegankelijk zijn of alleen mogen geregistreerd worden door bedrijven of organisaties die ook daadwerkelijk in de bedoelde sector zitten. Is dat niet het geval, krijgen

cybersquatters

een heel nieuw jachtterrein. Want wie wil er niet zelf de domeinnaam www.amazon.shop of www.cnn.news registreren?

50.000 dollar

Vanaf 1 augustus kunnen kandidaten een voorstel indienen om het beheer van een nieuwe domeinextensie te mogen overzien. Registratieorganen moeten 50.000 dollar voor hun kandidatuur veil hebben. Als de door hen voorgestelde extensie het niet haalt, krijgen ze hun geld echter niet terug. Een op zijn minst bizarre regeling die er vooral lijkt te komen om de lege kas van de ICANN te spekken. Al zegt ICANN dat het vooral bedoeld is om malafide bedrijven te ontmoedigen en serieuze bedrijven, die in staat zijn om domeinkapingen te voorkomen, over te houden. ICANN zelf ziet drie voordelen in het opgestelde plan: toename van concurrentie voor registratiebedrijven, meer beschikbare domeinnamen en een bruikbaarder DNS-systeem. Een aantal registratieorganen hebben al laten weten absoluut niet akkoord te gaan met deze regeling. Anderen, waaronder grote namen als

www.register.com

en

www.tucows.com

, overwegen om samen een kandidatuur in te dienen en ook samen het beheer van de extensie te doen. Afwachten lijkt de boodschap, want ICANN zal tot eind van dit jaar met de kandidaten onderhandelen over de nieuwe extensies. Pas op 20 november wordt definitief beslist welke, en hoeveel, extensies, zullen gekozen worden. Vanaf 2001 zouden surfers dan naar de eerste .sex-, .shop- of .news-sites moeten kunnen surfen.