Artiesten protesteren tegen muziekpiraterij

Europese popartiesten hebben er gisteren in Brussel bij de Europese Unie op aangedrongen harder op te treden tegen internet-piraterij. Volgens de muzikanten loopt de toekomst van veel artiesten gevaar als hun muziek zomaar van internet kan worden gehaald.

JV/Belga

BR>

Caroline Corr, één van de vier zusjes van de Ierse band de Corrs, wees erop dat het maken van een cd veel tijd, moeite en geld kost. «We willen de distributie van ons product in eigen hand houden, dat is alles wat we vragen,» zei ze. «Stelen is illegaal,» zei de Franse synthesizervirtuoos Jean-Michel Jarre, die de handtekeningen van 1.400 Europese muzikanten verzamelde onder zijn petitie voor strengere wetgeving.

De sterren worden in hun campagne gesteund door de Internationale Federatie van de Fonografische Industrie (IFPI), die de platenindustrie vertegenwoordigt. Ook de IFPI wil dat de EU een verbod afkondigt op het gratis downloaden van muziek van internet. Volgens de federatie heeft de muziekindustrie in 1999 zo'n 1,4 miljard euro (56 miljard frank) misgelopen door het illegaal kopieren.

Cannes

Het protest van de artiesten was een onderdeel van de bijeenkomst van de Europese tak van de IFPI, die dit jaar in het Brusselse Plaza Hotel, aan de Adolf Maxlaan, congresseerde.

Naar traditie werd de bijeenkomst aangegrepen om, in dit geval Europese, artiesten te huldigen die van één album ten minste 1 miljoen exemplaren verkochten. Voor de eerste keer was daar ook een Belg bij: Helmut Lotti voor zijn eerste 'Helmut Lotti goes Classic'. Andere goudhaantjes die de Platinum Europe Awards kregen, waren: de Corrs, Jean-Michel Jarre, Phil Collins, Spice Girl Mel C, Aqua, de Cardigans, Herbert Grönemeyer, Luciano Ligabue, Alejandro Sanz, Sasha en Hevia. Adriano Celentano liet zich verontschuldigen.

De vaklui wisselden de hele dag van gedachten over ernstige zaken. Voor de artiesten lag de klemtoon 's avonds. Vanaf half zeven werden ze één voor één voorgereden in limousines. In pure Cannes-stijl schreden ze over de rode loper naar binnen. Na de groepsfoto wachtten rijk gevulde tafels. Om negen uur volgde een showprogramma in de rode pluchen feestzaal van het hotel, de voormalige cinema Plaza. Ieder mocht één song brengen en kreeg dan zijn Award. Morgen meer daarover.