Amerikaans acteurtje speelt Harry Potter

LONDEN -

ANP

BR>

Tegen de uitdrukkelijke wens van de schrijfster Joanne Rowling in krijgt een Amerikaans acteurtje de rol van haar held Harry Potter in de verfilming van haar succesvolle boeken. Volgens de Britse krant Daily Express heeft de Amerikaanse filmproducent Warner Brothers dat besloten.

Regisseur Chris Columbus - die het bij de verdeling van de rollen voor het zeggen heeft - toonde volgens de krant geen enkele interesse in de driehonderd Britse jongens die uit 40.000 kandidaten waren gekozen. Onder die driehonderd bevindt zich de elfjarige Niall Colton uit Belfast, die volgens Rowling zo sterk op 'haar' Harry Potter lijkt dat hij de rol moet krijgen.

Dat zal vrijwel zeker niet gebeuren, omdat in het contract tussen Warner Brothers en de tienjarige Liam Aiken alleen nog de puntjes op de i moeten worden gezet. Columbus heeft al eerder met de jongen samengewerkt. Hij speelde in 1998 een rol in de film 'Stepmom', met Julia Roberts.

De omstreden keuze voor de Amerikaanse hoofdrolspeler heeft geleid tot het vertrek van de Londense casting director Susie Figgis, die het nonsens vindt dat er geen enkele Britse kandidaat geschikt zou zijn. De keuze zou uitsluitend om commerciële redenen op een Amerikaans acteurtje gevallen zijn.