Ouwe rockers geven nog stevig van jetje

BRUSSEL -

J.V.

BR>

Terwijl de jonge snaken zich

zuipenat

lieten regenen op het Beach Festival, verzamelden de ouwe rockers - gemiddelde leeftijd 55 jaar, gemiddeld gewicht 85 kilo - zich zaterdagavond in een gezellig bezet Vorst-Nationaal. Doel van hun komst, het concert van 'The Legends of Rock & Roll': Jerry Lee Lewis, Little Richard en Chuck Berry.

Op het college plachten priester-leraars ons indertijd te waarschuwen tegen de zondige muziek van de botsauto's. Wat hen een sterk argument leek, was dan altijd: zie je zo'n rock & roller al met een kind op de schoot zitten? Omdat ik toen al niet deugde, begreep ik niet goed waarom het ene in tegenspraak zou zijn met het andere. De feiten gaven mij gelijk: het is perfect mogelijk rock & rollend de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken.

Jerry Lee Lewis, Little Richard en Chuck Berry - «Forever young,» zong Dylan - kwamen dat zaterdagavond metterdaad aantonen. Ze zijn alledrie de 65 voorbij, maar dat belet hen niet nog stevig van jetje te geven. Hun stemmen klonken nog altijd krachtig, hun piano- of gitaarspel was recht voor de raap, hun muziek bleef opzwepend.

Hoewel hij wat ondersteund moest worden, ging Little Richard prompt boven op de piano staan. Tussen de songs lulde hij wat teveel, maar hij was de beste van de drie. De eigenzinnige Jerry Lee Lewis was goed, maar maakte er zich een beetje te gemakkelijk van af. Chuck Berry kon een gemiste entrée niet echt meer rechtzetten.

Wat de heren brachten, is best te omschrijven als een

levende juke box

. Een greep uit de titels zegt alles: 'Whola Lotta Shaking Goin' On', 'Shake, Rattle and Roll', 'Great Balls of Fire', 'Tutti Frutti', 'Good Golly Miss Molly', 'Jambalaya', 'Roll over Beethoven', 'Sweet Little Sixteen', 'Johnny B. Goode'...

Zeker, allemaal heel voorspelbaar, maar af en toe zat er ook een verrassing tussen. Van Jerry Lee Lewis bijvoorbeeld een heel landerige bluesversie van 'Lucille'. Of Little Richard met de Beatlessong 'I Saw Her Standing There'. U begrijpt dat de zaal er schik in had.