Hoe zou het zijn met Donaat Deriemaeker?

In de Vlaamse Ardennen vind je het dorpje Nukerke. Er staan een kerk, een handvol huizen en... drukkerij Deriemaeker. Wie daar aanbelt, wordt begroet door een bekend gezicht. Maar hoe lang zullen de mensen Donaat nog herkennen op straat?

Dominique PIEDFORT

BR>

Donaat Deriemaeker won in 1989 de talentenjacht 'Sterrenwacht' op de VRT. Zelfs Sonja Barend kon hem toen niet uit zijn lood slaan. De toen prille twintiger met het wat onbeholpen imago leek het tot opvolger van Luc Appermont te schoppen.

Hij maakte als presentator zijn opwachting in ontelbare spelprogramma's en was tegelijk erg actief voor Radio 2. Maar sinds enkele jaren is het verdacht stil geworden rond Donaat. Terwijl de drukpersen in Nukerke volop draaien, stelden we de logische vraag: komt er nog wat van?

«Tja, blijkbaar heeft de VRT mij niet meer nodig», antwoordt Donaat. «Ik stel vast dat er nog meer bekende koppen worden afgevoerd. 'De Notenclub' blijft lopen, maar Kurt Van Eeghem is vervangen. Hetzelfde maakte Johan Verstreken mee. Zijn 'Muziekdoos' kreeg ook een andere presentatie. Bij VTM werd Bart Kaëll onlangs het slachtoffer. Ik ben nog maar 34, dat is niet echt oud, er zal wel een andere strategie achter zitten, maar ik maak me er niet druk over.»

Donaat hoeft uit noodzaak ook niet in het schnabbelcircuit te stappen. In de drukkerij heeft hij het druk genoeg. «Klopt, ik heb deze job overigens nooit opgegeven. Ik heb het altijd kunnen combineren. Dit is een echt familiebedrijf. Maar mijn vader is er drie jaar geleden mee gestopt, toen werd ik plots de man. Ik vond het niet erg, dit is een zalige job. Ik ben van opleiding ook drukker. Al die media-aandacht na het winnen van 'Sterrenwacht' overviel me echt. Die televisiecarrière was zelfs helemaal niet gepland.»

Schijnheilig

Even gaan we ervan uit dat hij het tv-wereldje niet mist, maar dat blijkt een misvatting.

«Ik wil er niet schijnheilig over doen. Natuurlijk mis ik dat. Ik heb onlangs nog aan de VRT gemeld dat ik nog leef. Ik sta open voor interessante voorstellen zonder dat ik de deuren daar zal platlopen. Ik wil wel eerlijk zijn, ik heb nog helemaal niets gehoord, ook niet van Radio 2.»

«Er was onlangs het voorstel van Kanaal 2 om wat met nieuws of sport te doen, maar dat zag ik niet zitten. Dat is niets voor mij. Ik trek deze zomer wel voor WTV naar de kust voor een spelprogramma, dat zal ook op Focus TV en op Ring TV te zien zijn. En samen met Luc Appermont en Johan Verstreken presenteer ik ook aan de kust 'Zomeraperitief', een show van De Nationale Loterij. De mensen die willen weten waar ik blijf, zullen dus naar de regionale zenders moeten kijken of naar de kust moeten trekken.»

Bea Van Der Maat zat ooit in hetzelfde schuitje. Zij schakelde van 'Tien Om Te Zien' over naar 'Rare Streken' op Canvas, wel heel andere koek. Donaat ziet zo'n drastische reconversie niet zitten.

«Ik hoefde destijds ook geen serieuze talkshow. Ik voelde me perfect bij die simpele spelprogramma's. De gewone man een keertje in de kijker zetten, dat was mijn ding. Het zou kunnen dat het nu allemaal is afgelopen. Ik ben niet ontgoocheld, ik ben gelukkig dat ik deze drukkerij heb. Stel je voor dat ik die had opgegeven.»

'Zomeraperitiefshows': 19/7 om 11u in 't Paelsteenveld, Bredene en om 20u op het Terlinckplein in Koksijde; 21/7 om 11u op de King Beach in Blankenberge en om 19.30u op het Rauschenbergplein in Westende; 23/7 om 11u op de King Beach in Blankenberge en om 19.30u aan het Visserijmuseum in Oostduinkerke; 24/7 om 11u op de zeedijk van Nieuwpoort en om 20u aan het Casino Kursaal van Oostende; 28/7 om 11u in 't Paelsteenveld in Bredene en om 20u aan de IC Camping van Nieuwpoort; 30/7 om 11u in de Vismijnstraat in Oostende en om 19.30u aan de King Beach van Blankenberge.