Gratis handelen in aandelen?

Als het van Freetradez.com afhangt, kunnen Amerikaanse beleggers binnenkort gratis aandelen kopen en verkopen op de beurs. Het bedrijf heeft aangekondigd een nieuwe standaard in de financiële wereld te willen zetten door de beleggers niets aan commissies aan te rekenen. Stichter van Freetradez.com is ene Jasen Watkins. Zijn bedrijf wacht nog op de benodigde toestemming van de Amerikaanse beursautoriteiten om van start te kunnen gaan.

Jos STERK

BR>Watkins werkte vroeger bij Gruntal & Co, maar werd daar zes jaar geleden ontslagen wegens het handelen in opties zonder daarvoor de toestemming van de klanten te vragen. Sindsdien is de carrière van de 27-jarige stilgevallen. Met Freetradez.com mikt Watkins hoog. De beleggers krijgen de kans om gegarandeerd snel aandelen te kunnen kopen en verkopen. Die faciliteiten zijn meestal alleen weggelegd voor professionele beleggers. Bovendien droomt Watkins van een call center waar de klanten 24 uur op 24 uur adviezen zouden kunnen krijgen. Waar wil Freetradez dan zijn inkomsten vandaan halen? Heel eenvoudig, Watkins hoopt op zijn website voldoende advertenties te kunnen plaatsen om uit de kosten te raken en bovendien nog winst over te houden. In de komende maanden gaat Freetradez.com alvast 50 miljoen USD spenderen om het initiatief bekendheid te geven.

Blijkt dus dat Freetradez voorlopig geen problemen heeft om geld te vinden om het project te financieren. De gewone effectenhuizen twijfelen er sterk aan dat het project kans op slagen maakt. Dat belet niet vooral de zakenbanken die via internet in aandelen handelen het doen en laten van Jasen Watkins op de voet blijven volgen.

Dat internet de traditionele effectenhandel grondig zal doen wijzigen, lijkt anderzijds buiten kijf te staan. EPO.com kondigde deze week aan dat de Europese beleggers voor het eerst via internet kunnen intekenen op een beursintroductie (IPO). Het betreft 24 miljoen aandelen van Oasis Healthcare, die op Londense beurs gaan noteren. Dat intekenen via internet is niet echt nieuw, wel dat de betaling en de ontvangst van de aandelen waarop werd ingetekend eveneens via internet kan gebeuren. Wie tot dusver via internet inschreef op een beursintroductie, moest zijn aandelen nog steeds op de traditionele manier betalen. EPO.com wil op die manier bereiken dat het veel goedkoper wordt om een beursintroductie in te tekenen. Is de IPO van Oasis Healthcare een succes, dan zullen deze zomer nog verschillende andere bedrijven op dezelfde manier naar de beurs worden gebracht. EPO.com is misschien het verst gevorderd, maar er zijn nog andere bedrijven die op dezelfde manier willen gaan werken. Voor de gewone belegger heeft dit in ieder geval het voordeel dat hij steeds goedkoper aan zijn aandelen raakt. Of de beurshandel ooit volledig gratis zal worden, durven we echter te betwijfelen.