Europese Commissie wil meewerken aan strijd tegen muziekpiraterij

Helmut Lotti kreeg donderdagavond twéé IFPI Platinum Awards van Neil Kinnock, de vice-voorzitter van de Europese Commissie, die de trofeeën mocht uitreiken. Sterker: de afbeeldingen van de CD-hoezen waren niet die van de eerste, maar die van de tweede en de derde 'Helmut Lotti goes Classic'. Zo was het niet aangekondigd. Hoe zat dat in mekaar?

Jaak VANDYCK

BR>«Ik kan er ook niet meer aan uit,» gaf Lotti ootmoedig toe.

Navraag bracht opheldering. Deze uitreiking betrof albums die het miljoen exemplaren bereikten sinds de vorige Awards-uitreiking van juli 1998. Toen was de eerste 'Classic' nog niet aan het miljoen toe; de tweede en de derde nu wel.

«Maakt allemaal niet uit,» zei Lotti. «Ik ben hier heel blij mee. Ik voel me als een kind dat met een goed rapport naar huis gaat. We horen toch allemaal graag zeggen dat we het goed doen. Als wielrenner lukte het niet zo best, maar als zanger mag ik niet klagen. Tussen de vele gouden en platina platen die ik al heb gekregen, nemen de World Music Award en deze IFPI Awards een bijzondere plaats in. Ik hoop dat het zo nog een tijdje mag doorgaan, maar het is zoals Eddy Merckx altijd zei: je bent maar zo goed als de uitslag van je laatste koers.»

Regelgeving

Bij het begin van de showavond die de bijeenkomst van de Europese tak van de IFPI, de internationale organisatie van de muziekindustrie, afrondde, wees voorzitter Jay Berman op het economisch belang van zijn club. De muziekbusiness is wereldwijd goed voor een jaaromzet van afgerond 1.600 miljard frank. De Europese markt neemt daarvan een derde voor haar rekening, 533 miljard frank, en is op één of andere manier goed voor 600.000 jobs. De voorbije twee jaar verkochten 139 albums in Europa een miljoen of meer exemplaren.

Twaalf vertolkers waren uitgenodigd in Brussel. Verder mochten de IFPI-bonzen zich verheugen in de aanwezigheid van voorzitter Prodi en ondervoorzitter Kinnock van de Europese Commissie. Het protest van de artiesten tegen de piraterij op het internet was niet in dovemansoren gevallen. Kinnock verklaarde dat de Europese Commissie wil meewerken aan een internationale regelgeving om de intellectuele en legitieme rechten van vertolkers en auteurs te beschermen.

Vervolgens wijdde hij zich aan de uitreiking van de Awards aan respectievelijk Herbert Grönemeyer, Aqua, Alejandro Sanz, de Cardigans, Helmut Lotti, Mel C, Sasha, Hevia, Jean-Michel Jarre, de Corrs, Luciano Ligabue en Phil Collins, die tevens was ingehuurd als presentator. Drummers hebben de reputatie niet altijd de slimste te zijn, maar juist is juist: Collins, in driedelig pak, met das en brilletje, deed het voortreffelijk.

Contacten

Voor het overige was het één groot circus, met veel glamour, dikdoenerij en cinema. Over de klucht van de intrede over de rode loper hebben wij gisteren al bericht. Maar er was meer: in de

Media Room

, dat getimed was op exact 15 minuten, hadden de artiesten toch niet veel meer te vertellen dan dat ze ofwel

«verry»

, ofwel

«extremely happy»

waren. Voor het overige hoorde je alleen wat gratuite social talk ten behoeve van pulpprogramma's. Mel C bleek een veel gewonere meid te zijn dan je van zo'n Spice Girl zou verwachten. De Corrs-meisjes zijn ook in het echt bloedmooi, maar te veel schmink, te duur in de onderhoud.

Had er eentje wél wat te vertellen - bijvoorbeeld Phil Collins, een heer in de omgang - dan was het dat hij geen zin meer heeft in optredens in stadions en zo, dat de commercie hem niet interesseert, dat hij liever in kleine zaaltjes gaat musiceren. Klinkt goed, maar het is wel makkelijk praten als je niet eens weet hoeveel miljoenen op je bankrekening staan.

«Moet je allemaal doorheen kijken,» wist Piet Roelen, de manager van Lotti. «Waar het om gaat, is dat 90 procent van de lui die wereldwijd de beslissingen nemen, hier aanwezig was. Aan tafel en bij de koffie en de borrel zijn contacten gelegd, zaken afgesloten en markten geopend. Ik heb tijdens het diner Spanje en Portugal geregeld. Dáárom is dit zo belangrijk.»