Ex-Babette Bieke Ilegems is nu reporter en anker bij ATV

De twee BV's die 'Kris Kras' zondagavond, los van mekaar, gedurende een dag volgt, zijn Koen Crucke en Bieke Ilegems. Da's ook een tijdje geleden, Bieke Ilegems op VTM. Tegenwoordig werkt ze voor de Antwerpse regionale zender ATV als journaliste en anker.

Jaak VANDYCK

BR>

«Ze hebben me gevolgd op een gewone werkdag,» zegt Bieke Ilegems, pas 29 geworden. «'s Morgens zijn ze bij mijn thuis gekomen. Daarna zijn ze meegegaan als ik voor ATV op reportage ging, de beelden monteerde en de uitzending presenteerde. 's Avonds hebben ze ook nog gefilmd op de laatste voorstelling van 'Stilte a.u.b.' in het Fakkeltheater.»

«Een tijdje geleden dat ik nog op VTM te zien was? Tja, vorig jaar ben ik bewust uit 'Familie' gestapt omdat ik vond dat mijn personage, Babette, op een dood spoor zat. Daarna heb ik nog even achter de schermen gewerkt voor 'Hart van Vlaanderen' en dan is het stil gevallen. Maar dat betekent niet dat ik VTM als afgelopen beschouw. Het is best mogelijk dat ik in de toekomst nog iets voor hen doe, waarom niet?»

Nuchter

Bieke Ilegems behoorde tot de eerste generatie VTM-sterren. Dat dankte ze aan haar rol in de soap 'Familie', wat haar later ook nog enkele eigen programma's opleverde. Maar ze leerde ook de achterkant van de medaille kennen. Televisie creëert én dumpt vedetten.

«Ja, maar ik heb me nooit als een vedette beschouwd,» protesteert ze. «Ik ben toevallig terechtgekomen in een soap die succes had. Dat was heel plezierig, maar dat ik nu minder in de belangstelling sta, vind ik helemaal niet erg. Zeker niet als ik het vergelijk met dat laatste jaar 'Familie', toen ik het eigenlijk niet meer zag zitten.»

«Natuurlijk is televisie een gevaarlijk medium. Gisteren was je niks, vandaag ben je een held en morgen ben je opnieuw niks. Maar ik ben daar altijd vrij nuchter bij gebleven, ik heb nooit gedacht dat de wereld aan mijn voeten lag. Juist omdat ik heel goed besefte dat het van de ene dag op de andere gedaan kon zijn, heb ik bijvoorbeeld mijn studies verder afgemaakt.»

Bike Ilegems is afkomstig uit Arendonk. Aan de Academie van Turnhout volgde ze woord en toneel. Op die manier geraakte ze in 'Familie'. Aan een professionele theatercarrière dacht ze niet. Ze studeerde communicatiewetenschappen. Niet voor niks, want nu zit ze in de journalistiek. De academie was evenwel geen verloren tijd, want ze staat net zo goed op de planken. 'Mn zkt vrw', met haar man Erik Goossens, in een regie van Stijn Coninx, kende eind vorig jaar veel bijval, 'Stilte a.u.b.' zit er pas op en na nieuwjaar moet een nieuwe productie in première gaan.

«Ik dacht altijd dat overdag journalist zijn en 's avonds toneel spelen niet te combineren viel, maar in de praktijk blijkt dat het wel kan,» zegt Bieke Ilegems. «Of ik, omwille van dat theater, ooit mijn kaart van beroepsjournalist krijg, is een andere zaak, maar dat zien we dan wel.»

Moeder

Vergis u niet, ze werd door ATV niet binnengehaald omwille van haar mooie snoetje. «Dat jij Bieke Ilegems bent en hebt meegespeeld in 'Familie' interesseert mij niet, je zult moeten bewijzen dat je het kunt,» zei hoofdredacteur Rudy Collier toen ze begin dit jaar solliciteerde.

«Ik was het daar volstrekt mee eens,» zegt ze. «Ik ben niet bij ATV gaan aankloppen om op het scherm te komen, maar omdat het werk is dat in het verlengde van mijn studies ligt en omdat ik intussen iets van televisie ken. Ik wou de keuken leren, het echte veldwerk: op reportage gaan, mensen interviewen, van dat materiaal een mooi item maken. Het is pas na verloop van tijd dat ATV me heeft gevraagd om ook te presenteren. Natuurlijk wou ik dat. Met alle plezier.»

«Wat ik nu doe, is eigenlijk ideaal: ik maak reportages en presenteer live. Ik ben niet bezig met iets vrijblijvends, maar met wezenlijke informatie. Bovendien heb ik 's avonds nog ruimte voor het theater.»

Bieke Ilegems is moeder van een dochtertje van vier. De vader heeft ook zo'n rare stiel. Hoe organiseren ze dat?

«Het nadeel, maar soms ook het voordeel van ons vak is dat het altijd in golven gaat,» antwoordt ze. «Doorgaans kunnen we het zo regelen dat één van ons beiden thuis is om voor Noah te zorgen.»

'Kris Kras', VTM, zondag 21.10 uur

Aangeboden door onze partners