Wat in hemelsnaam doen met dit hondenweer?

Ook België heeft een regenseizoen, zo lijkt het. Alleen is het allesbehalve tropisch en uitermate vervelend. Ondertussen is de PlayStation in de prak gespeeld, de hele videotheek leeggehuurd en is de Tour de France zeker niet spannend om volgen. Om te verhinderen dat de verveling hersendodelijk uitpakt, lanceert ome Phoenix twee leuke spelletjes van ondraaglijke lichtheid: de bierzoo en de regendruppelrace. Enkel te gebruiken als de nood het hoogst is.

BR>

De Bierzoo

Engelsen moeten niet weten van een flinke kraag op hun

pints

, maar sinds kort vragen pubgangers in Londen de barman toch om een extra laag bierschuim. Niet omdat ze eindelijk bier drinken zoals het hoort, wel voor het toogspelletje

The Beer Zoo

. Het is de bedoeling dat de bierdrinkers

op jacht gaan

naar dieren in het schuim van hun pint. Een flinke slok en de schuimresten doen de rest. Je hebt zelfs niet veel fantasie nodig om dieren te herkennen, wel is het belangrijk dat je de vangst op gevoelige plaat vastlegt. Zeggen dat er een stoet kamelen door je pint wandelde of dat je Pokémon nr. 132 hebt gezien, telt niet. Foto's zijn het enige bewijs. Op de website www.page3.com/beer-zoo vind je een bonte verzameling bierwezens die in de pub gekiekt werden. De mooiste gaan met een digitale camera aan de haal. Je zal wel al beter moeten doen dan een dansende olifant of een konijn die blokfluit speelt. En nee, een dode vlieg in je glas telt niet. Af te raden: in een bikerscafé de dieren in andermans pint pindanootjes voederen. Zelfs al is het een Afrikaanse olifant.

Hoe vang ik de mooiste bierdieren?

1. Gebruik ten eerste het juiste bier. Laat zware bieren of Guinness in de koelkast staan. Het bier is iets te waterig waardoor het schuim telkens terug in het bier glijdt. Een geoefend oog kan misschien snel nog wat wezens onderscheiden, maar van een drukbevolkte bierzoo is geen sprake. Het ideale bier om beesten in te vinden is een gewoon pintje van de tapkraan. Op woorwaarde dat het glas niet te vettig is aan de binnenkant.

2. Als de dieren liever in het bier blijven zitten, kan een vlugge polsbeweging wonderen doen. Zelf met je vingers dieren tekenen, is verboden.

3. De bierdieren fotograferen is ook een kunst op zich. Fotografeer nooit met flash recht op het schuimwezen. Het glas reflecteert de flits en op foto zie je niets meer. Gebruik ook altijd een donkere achtergrond.

4. Hoe meer pinten, hoe meer fabeldieren de kop op steken zoals een fluitspelende haas of een dansende olifant.

5. Stop onmiddellijk met jagen als er alleen nog maar roze olifantjes opduiken.

De regendruppelrace

Kan het nog saaier? Ja hoor, ga met twee verveelde zielen voor het venster zitten tijdens een fikse regenbui. Kies allebei een druppel bovenaan het venster. Dat wordt je racedruppel. De druppel die het eerste beneden is, wint. Wanneer de twee druppels onderweg versmelten, wordt de race afgelast. Om het iets spannender te maken kan je weddenschappen afsluiten. De eerste die vijf keer verliest, trakteert de winnaar op een frisse pint. Kan je weer op zoek gaan naar fabeldieren in het bierschuim. Voor je het weet is er weer zo'n vervelende dag voorbij.