'Blinker 2' valt in het water

'Never change a winning team', moet de verkleumde filmploeg, die momenteel 'Blinker en het Bagbag-juweel' inblikt, gedacht hebben. Het vervolg op 'Blinker en de bakfietsbioscoop' heeft immers dezelfde producent, regisseur, crew, hoofdrolspeler en - uiteraard - dezelfde geestelijke vader. «Vorig jaar nog goed voor 140.000 bezoekers en meer dan 60.000 verkochte videocassettes: dat smaakte naar meer,» juichen de filmmakers tussen de plensbuien door.

Rudy DE CONINCK

BR>

De eerste opnamedag in openlucht en het loopt goed fout. Het Belgische 'zomerweer' speelt cast en crew parten. Een piepklein kerkhof in een Oost-Vlaams gehucht doet dienst als decor voor een begrafenisscene. De 77-jarige Jef Burm speelt de plaatselijke priester die de trieste ceremonie leidt. De arme man wordt uit z'n sloffen geblazen door het soort rukwind waar enkel Sabine Hagedoren een patent op heeft. Tussen de

takes

door gooit men een wollige winterjas rond zijn schouders, maar helaas:

The show must go on

. Regisseur Filip Van Neyghem vindt het vooral sneu voor de kindertjes op de set. «Vorig jaar konden ze nog vrolijk buiten ravotten en nu moeten ze de hele dag binnen schuilen. We zitten nog altijd op schema, maar hebben al heel wat scenes moeten verschuiven. Gelukkig speelt het script zich sowieso meer binnenskamers af, in kastelen, kerktorens en kelders...»

Sean Connery

Titelheld Joren Seldeslachts wordt naar eigen zeggen «ziek, lastig en ellendig van dit weer. Net zoals ikzelf is Blinker intussen een jaartje ouder geworden,» beseft de 14-jarige spring-in-het-veld. «In de vorige episode bleef het tussen Blinker en Nelle vooral vriendschappelijk, terwijl er nu duidelijk sprake is van verliefdheid. Hij neemt ook meer volwassen beslissingen, maar dat heeft vooral te maken met de plot die thriller- en detective-elementen bevat.» De weergoden laten zich weer eventjes van hun sympathiekste kant zien en men sleurt Joren opnieuw voor de camera. Terwijl de figuranten worden uitgewrongen, pijlen we bij regisseur Van Neyghem naar zijn angst om binnenkort als 'jeugdfilmer' bestempeld te worden. «Sean Connery heeft toch ook dikwijls 007 gespeeld zonder dat dit hem hinderde om andere geloofwaardige rollen neer te zetten?»

'Blinker en het Bagbag-juweel' draait vanaf 20 december 2000 in alle Vlaamse bioscopen.

Aangeboden door onze partners