'Maashagedis' van Maastrichtse ENCI is verre neef van Mosasaurus

De Maashagedis die in augustus '98 op de terreinen van de cementgroeven ENCI in Maastricht werd gevonden, blijkt geen echte Mosasaurus te zijn. Vermoed wordt dat het gaat om een Prognathodon, letterlijk een dier met vooruitstekende tanden, een neefje uit een andere tak van de familie van de Mosasaurus.

M.M.

BR>De eerdere veronderstelling van paleontologen dat het om een Mosasaurus ging, werd pas na weken van graven, borstelen en vuursteen verwijderen, ontkracht.

«Het exemplaar dat in het lab ligt, heeft een veel breder kaakbot dan de normale onderkaak van een Mosasaurus. Bovendien is het scharnierbot tussen de kaakhelften aan de achterkant van de schedel veel kleiner en anders van vorm dan bij een Mosasaurus,» aldus paleontoloog John Jagt.

Welke naam het fossiele dier, afkomstig uit het Krijttijdperk van zo'n zeventig miljoen jaar geleden, dan moet krijgen, is nog niet duidelijk. Daarvoor is nog maanden onderzoek nodig. Verondersteld wordt dat het om een Prognathodon gaat. Een beest dat lijkt op de traditionele Maashagedis, maar een grotere kop heeft, ongeveer vijf meter langer is, en een zeeroofdier is. Zo'n fossiel dier is nog niet in deze streek opgedoken. In de buurt van Bergen werd wel al een exemplaar opgegraven.

Aangeboden door onze partners