Hevrox onderzoekt hoe straling auto beïnvloedt

Het Limburgse bedrijf Hevrox is de enige Belgische partner in een Europees onderzoek naar de invloed van elektromagnetische stralen en velden op de elektronica in een auto. Hevrox onderzoekt onder meer hoe de gsm andere elektronica in de war kan sturen, zoals airbags die plots afgaan en ABS-systemen die niet meer werken. Het onderzoek zal drie jaar duren.

Guido CLOOSTERMANS

BR>

Het Europees onderzoek - GEMCAR geheten, wij besparen u de volledige naam - groepeert een tiental bedrijven en onderzoeksinstellingen uit vijf Europese landen, met onder meer het Franse Aerospatiale, het Franse researchcentrum Matra, een Zwitserse universiteit en de autoconstructeurs Ford en Volvo. In dit selecte kransje van reuzen is er ook één Belgisch bedrijf: Hevrox uit Beringen, goed voor vijf personeelsleden en een omzet van 14 miljoen frank.

Onderwerp van het onderzoek is

elektromagnetische compatibiliteit, afgekort EMC

. Anders gezegd: hoe beïnvloeden de stralen van het ene elektrische apparaat de werking van een ander elektronisch apparaat?

Recent

De problematiek is vrij nieuw en heeft voor een stuk te maken met de opkomst van de elektronica in de auto. Zaakvoerder Ivan Hendrikx, die het bedrijf leidt samen met zijn echtgenote: «Heel wat functies in moderne auto's worden tegenwoordig door elektronica en door computers geregeld. Niet alleen elektrische vensters en airco-installaties, maar ook accessoires die met veiligheid te maken hebben: ABS, airbags, elektronische stabiliteitssystemen, noem maar op. Bovendien is er een enorme toename van telecommunicatie in de auto, onder meer telematica, intelligente snelwegen enzoverder. EMC-onderzoek is er nu net op gericht om te voorkomen dat de stralingen die door al die apparatuur worden verspreid, andere apparatuur nadelig beïnvloeden.»

Vooral de opkomst van de gsm heeft de problematiek van de elektromagnetische straling brandend aktueel gemaakt. De straling die vrijkomt, onder meer door de antenne, kan immers vitale onderdelen van de auto in de war sturen. Airbags die afgaan als wordt getelefoneerd in de auto, ABS-systemen die niet meer naar behoren werken, alle mogelijke elektronica die tilt slaat. Niet alleen door de telefoon, maar computerspelletjes en cd-spelers kunnen elektronica in de war sturen.

Bij Hevrox worden die elektromagnetische stralen en de invloed ervan gemeten. Momenteel worden bij Hevrox metingen gedaan op het chassis van een Volvo S80.

Veiligheid

Hevrox doet niet alleen EMC-metingen, maar doet in opdracht van producenten van huishoudtoestellen ook metingen in verband met productveiligheid. Daarbij gaat het onder meer over friteuses, koffiemachines en broodrooster, toestellen die brand kunnen veroorzaken.

Het labo van Hevrox voert metingen uit in het kader van de Europese CE-markering. Die markering wordt aangebracht op producten die beantwoorden aan een aantal strenge normen. Volgens Ivan Hendrikx is nog altijd 10 procent van de verkochte huishoudtoestellen niet, of onterecht, voorzien van een CE-sticker. Meestal gaat het om goedkope toestellen van onbekende merken. Ivan Hendrikx: «De sticker is verplicht maar er wordt door de overheid onvoldoende op gecontroleerd. Sommige van de stickers worden geplakt op toestellen die zo'n sticker eigenlijk niet mogen hebben.»

Dergelijke toestellen kunnen, bijvoorbeeld bij korte spanningspieken van 300 in plaats van 220 volt, vuur vatten. Yvan Hendrikx: «Een groot aantal keukenbranden wordt nog steeds veroorzaakt door toestellen die niet beschikken over de nodige veiligheidsvoorzieningen.»

Effecten van straling nog altijd onderzocht

Hevrox doet ook onderzoek naar de bijwerkingen van EM-straling, die onder meer het gevolg is van gsm-gebruik. Terwijl de gevolgen van thermische straling - opwarming - stilaan gekend zijn, wordt nu vooral onderzoek gedaan naar de a-thermische gevolgen van EM-straling. Dat is onderzoek naar de medische gevolgen, met andere woorden: kan EM-straling medische problemen veroorzaken?

Hevrox doet in dat verband metingen voor producenten allerlei elektronische toestellen. Zo werd in opdracht van een gsm-fabrikant een meetkamer gecalibreerd die werd gebruikt bij de ontwikkeling van een nieuw soort antenne die de de straling van het hoofd wegleidt.

Aangeboden door onze partners