WWF: Verwoesting dreigt voor Middellandse-Zeekust

De natuur langs de Middellandse-Zeekust dreigt te worden verwoest door toerisme, vervuiling en overbevissing. Dat heeft het Wereld Natuurfonds (WWF) vrijdag in een verklaring gezegd. Het WWF wees dertien kustgebieden aan die wegens hun "biologische rijkdom" zouden moeten worden beschermd.

AP

BR>"We willen het toerisme niet vernietigen, maar het toerisme kan zichzelf vernietigen", aldus WWF-medewerker Paolo Guglielmi. "Mensen gaan niet alleen voor de lage prijzen naar de Middellandse Zee, maar ook vanwege de schoonheid van de regio. Als je die verwoest zullen er geen toeristen naartoe gaan."

De natuur langs 14 procent van de kust heeft grote schade opgelopen door industrieel afval, olievervuiling, illegale visserij en nieuwbouw voor het toerisme, zei het WWF. Sommige gebieden, zoals de Italiaanse Adriatische kust en de kust tussen Syrie en de monding van de Nijl in Egypte, kunnen als "verloren" worden beschouwd, zei Guglielmi.

De Middellandse-Zeekust kent na de tropen de grootste verscheidenheid aan inheemse soorten. Toch wordt nog slechts minder dan 1 procent van het kustgebied officieel beschermd, zei Guglielmi.