Stonehenge veel langer door mensen gebruikt

De beroemde menhirformatie van Stonehenge in Groot-Brittannië is veel langer dan aangenomen door mensen gebruikt. Tot die vaststelling zijn Britse wetenschappers gekomen. Ze ontdekten dat amper 1.300 jaar geleden een man in de stenen kring werd terechtgesteld.

DPA

BR>Met de bouw van de prehistorische stenen cirkel bij Salisbury in Zuidwest-Engeland is zo'n 5.100 jaar geleden gestart. Tot op vandaag ging men er echter van uit dat Stonehenge in het graafschap Wiltshire al 3.000 jaar verlaten is. De meeste archeologen menen dat sinds het vertrek van de druiden, keltische priesters, de stenen kring verlaten werd. De druiden hielden ceremonieën tussen de menhirs.

Archeoloog Mike Pitts verklaarde aan televisiezender Channel 4 dat men een in 1923 in Stonehenge opgegraven skelet opnieuw had onderzocht. Het gebeente bevond zich in het Londense natuurhistorisch museum maar was al die tijd zoek geweest.

Het onderzoek wees uit dat de man 1.300 jaar geleden in de stenen kring werd terechtgesteld. Tijdens de executie, hij werd onthoofd, stond hij recht of knielde hij. Uit het gebit blijkt dat de man heel waarschijnlijk uit de buurt van Stonehenge afkomstig was.

"Archeologen gingen er van uit dat Stonehenge sinds lang voor de plaatselijke bevolking geen nut meer had", aldus Pitts. "Deze vondst laat vermoeden dat iedere generatie een nieuwe betekenis aan de menhirs gaf".