Poging om herkomst roofkunst te achterhalen via internet lijkt mislukt

Het leek een briljant idee, foto's van vermoedelijk van joden gestolen kunstwerken op het web zetten en wachten tot iemand zich meldt die er meer van weet. Maar van de 20.000 mensen die de website van het Museum of Fine Arts in Boston hebben bezocht sinds daar zeven vermoedelijk door de nazi's geroofde schilderijen te zien zijn heeft er niet EEn opheldering kunnen verschaffen over hun herkomst. E-mails die het museum ontving "gingen meestal over schilderijen die we niet hebben", zei woordvoerster Kelly Gifford.

AP

BR>Andere musea in de Verenigde Staten hebben soortgelijke ervaringen. Honderden kunstwerken waarvan de geschiedenis hiaten of onduidelijkheden vertoont hebben zij op hun websites gezet, maar niemand heeft over ook maar een ervan duidelijkheid verschaft.

De Presidentiele Commissie inzake Holocaustgoederen schat dat zo'n 600.000 kunstwerken gestolen zijn en dat 200 van de 750 musea in de VS "verdachte" kunst in bezit hebben.

Het museum in Boston is nog steeds van plan uiteindelijk alle 15.000 stukken van zijn Europese collectie op het internet te zetten, maar niet meer met de bedoeling de herkomst te achterhalen.

Alan Ronkin, directeur van de Joodse Raad voor Maatschappelijke Betrekkingen in Boston, vindt dat jammer. Volgens hem is het na vier maanden te vroeg om de actie als mislukt te beschouwen. "Sommige kwesties spelen al sinds de jaren veertig", zei hij.