Terrein Fenix wordt park voor hoogwaardige bedrijven

Een groot deel van het terrein in Waterschei, dat voorbestemd was om het roemruchte Fenixproject te huisvesten, wordt voorbehouden voor 'hoogwaardige' bedrijven. Op die manier kan onderdak geboden worden aan hoogtechnologische of sterk gespecialiseerde bedrijven, die tevens hoge eisen stellen aan de uitrusting en omgeving van het terrein.

Dominiek CLAES

BR>

De raad van bestuur van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) heeft donderdag beslist om de procedure daarvoor in gang te zetten. De beslissing daaromtrent is gisteren vernomen in de marge van een gezamenlijke persconferentie van de LRM, GOM Limburg en de stad Sint-Truiden over de ontwikkelingen rond het Brustem Industriepark.

Volgens afgevaardigd bestuurder Roland Aerden en projectleider Karel Wilmots van LRM zal meerbepaald het zuidelijke gebied tussen het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn van Waterschei en de spoorweg ontwikkeld worden tot hoogwaardig bedrijvenpark. Het idee daarvoor heeft de LRM opgedaan in Engeland. «Met dit bedrijvenpark hebben we het aanbod voor geïnteresseerde bedrijven zowat compleet en we kunnen aan de meeste wensen tegemoetkomen,» aldus Wilmots. Naar verwachting zal het industrieterrein in verschillende fasen (zeven tot tien jaar) volzet worden.

De GOM Limburg had eerder een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Over het prijskaartje van het hele project is er nog geen duidelijkheid.

Brustem

Het hoogwaardig bedrijventerrein voor Waterschei is meteen het zesde initiatief rond bedrijventerreinen waar de LRM mee betrokken is. Eerder stapte de LRM - samen met andere partners - al in het logistiek park Hermes in Genk, het industrieterrein in Lommel, het bedrijvenpark aan de Taunusweg in Bilzen en de researchcampus rond Philips-Hasselt. Vrijdag werd in Hasselt het vijfde inititief - het Brustem Industriepark - samen met GOM Limburg en de Truiense burgemeester Ludwig Vandenhove voorgesteld

(zie ook HBvL van vrijdag)

.

Het gaat om de grootste reconversie van een militair domein in Vlaanderen. Het terrein wil voornamelijk bedrijven aantrekken die zorgen voor 'kwalitatieve' tewerkstelling. GOM-voorzitter Piet Schiepers kondigde meteen de hoogstwaarschijnlijke komst van een bedrijf met 200 jobs aan. Volgens burgemeester Vandenhove waren eerder al 40 bedrijven geïnteresseerd.

Belangrijk is dat erfdienstbaarheid van de start- en landingsbaan van Brustem behouden blijft. Daardoor blijft het mogelijk luchtvaartgebonden bedrijven aan te trekken. «Deze vorm van samenwerking tussen privé- (LRM) en publieke instellingen (GOM en stad) is erg snel en soepel tot stand gekomen, vooral gezien de complexe situatie rond het betrokken terrein,» besluit voorzitter Valère Vautmans van de LRM.