Waarom appels zo gezond zijn

Appels zijn gezond. Nu weten we ook waarom. Het is de combinatie van verschillende stoffen zonder voedingswaarde ofwel fytochemicaliën die de heilzame werking van de appel bepalen. Zo blijkt uit een studie van de Cornell universiteit in Ithaca, New York, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

GPD

BR>"Onderzoekers kijken normaliter alleen naar het effect van geïsoleerde verbindingen, zoals van vitamine C en bètacaroteen, op kankercellen. Het blijkt dat geen van deze stoffen afzonderlijk nut hebben. Het werk wordt verricht door een combinatie van flavonoïden en polyfenolen, de bestanddelen in appels zonder voedingswaarde", zegt voedingskundige Rui Hai Liu.

Dit onderzoek heeft het belang aangetoond van fytochemicaliën op de menselijke gezondheid. Sommige beschermen tegen allergie, andere remmen ontstekingen of virussen. Appels zijn vooral rijk aan anti-oxidanten. Dit zijn chemische stoffen die cel- en weefselbeschadiging voorkómen door korte metten te maken met zogenoemde vrije radicalen in het lichaam.

De onderzoekers ontdekten dat de anti-oxidantwerking van de appel slechts voor een miniem deel is toe te schrijven aan vitamine C. De beschermende werking komt bijna volledig voor rekening van de fytochemicaliën, die vooral in de schil zitten. De voedingsexperts gebruikten extracten van Red Delicious appels om het effect van de stoffen te testen op de groei van dikkedarm- en leverkankercellen. Ze vergeleken het effect van extracten uit het vruchtvlees met die uit de schil, waarbij de laatste het beste scoorden. Met andere woorden: de appelschil bevat de meeste gezonde stoffen.

Het remmend effect van honderd gram appel met schil op tumorcellen blijkt hetzelfde als drie vitaminepillen die elk 1500 milligram vitamine C bevatten. "Consumptie van vers fruit en groenten biedt volop anti-oxidanten en is veel beter dan het slikken van vitaminepillen, omdat het zonder gevaar is voor vergiftiging", zegt Liu.