Russische zevenmijlslaarzen halen 45 kilometer per uur

HASSELT -

D.B.

BR>Topsnelheid: 45 per uur. Maximale pasgrootte: 4 meter. Aandrijving: zuigermotor op benzine. Verbruik: 0,2 liter per 100 km. Het is het technische steekkaaartje van de

zevenmijlslaarzen

die een Russische luchtvaartingenieur ontwikkeld heeft. «Postbodes in heel de wereld kijken nu al uit naar mijn uitvinding,» aldus de man.

Acht jaar heeft Roman Kunikov eraan gewerkt. De Russische professor aan de universiteit van Ufa - een stadje op zo'n 1.100 kilometer van Moskou - had het idee al bijna dertig jaar tussen zijn oren zitten. «Maar pas in 1992 heb ik van hogerhand de opdracht gekregen om mijn plannen voor benzine-aangedreven laarzen te ontwikkelen,» vertelt Kunikov. «Mijn oorspronkelijke doelgroep waren Russische soldaten. Met mijn laarzen zouden ze voor vijandelijke tanks kunnen springen om ze langs voor aan te vallen.»

Inmiddels ziet de professor heil in een ander klantenbestand. «We hebben op dit moment nog maar twee paar laarzen,» vertelt hij. «We hebben dus nog niets aan te bieden. Maar als we investeerders vinden, kunnen we volgend jaar onze uitvinding aan het grote publiek verkopen. Postbodes en reddingswerkers zouden er goed gebruik van kunnen maken. Een pretpark hier in de buurt heeft er ook al twintig besteld.»

Een laars weegt 10 kilo. De 30 centimeter lange zuigers worden bevestigd aan de kuit. Schokdempers moeten ervoor zorgen dat de abnormaal snelle wandeling een beetje comfortabel verloopt. «Je weet niet wat je voelt,» zegt een collega van Kunikov. «Het is echt heel plezierig, net of je aan het vliegen bent.»

De eerste critici hebben hun messen al geslepen. Medici waarschuwen ervoor dat de gemotoriseerde laarzen slecht zijn voor allerhande spier- en peesgroepen. En de Engelse krant The Times diept een verhaal op over Joseph Merlin, een Belgische uitvinder die in de 18de eeuw in Londen woonde. «Hij deed een gelijkaardige uitvinding maar belandde met zijn vooruitstrevend schoeisel pardoes in een dure spiegel. De man werd zwaar gewond.»